Cu pași repezi ne îndreptăm către a 11-a ediție a Turului Sibiului, cea mai importantă competiție din țara noastră. Ciclism A-Z, partener media al turului, vă prezintă traseul din acest an, unul pe placul cățărătorilor.

Ciclism A-Z vă prezintă traseul Turului Sibiului 2021:

profil
Foto – ciclism.sibiu.ro

Sâmbătă, 3 iulie: Sibiu – Sibiu (Prolog, 2,5 km)

La fel ca în fiecare an, Turul Sibiului începe cu clasicul prolog din centrul vechi al orașului. Vremea va juca un rol esențial în stabilirea câștigătorului.

În general nu se fac diferențe prea mari între cicliști, dar pot apărea surprize la final. Cum s-a întâmplat, de exemplu, în 2020, când o furtună puternică a dat peste cap calculele favoriților și a câștigat germanul Nikodemus Holler, de la BikeAid.

Singurul ciclist român care s-a impus la prolog a fost Andrei Nechita, în 2016. Anul trecut, tânărul localnic Iustin Văidian a produs o surpriză plăcută și a încheiat prologul pe locul 8.

Rutierii români de urmărit în prolog: Eduard Grosu, Serghei Țvetcov, Iustin Văidian, Daniel Crista

profil
Foto – ciclism.sibiu.ro

Duminică, 4 iulie: Sibiu – Sebeș – Păltiniș (177,9 km)

A doua zi a turului aduce un prim finiș în cățărare. Candidații pentru victoria finală se vor duela pe Păltiniș, o cățărare de 14,9 km cu o pantă medie de 5,5% și maximă de 9%.

Ascensiunea de la Păltiniș este clasificată la categoria „A”. Pe traseul primei etape mai sunt alte două urcări: Reciu (1,2 km cu pantă medie de 4,7%) de categorie C și Dobra-Jina (5,1 km cu pantă medie de 8,6%) de categorie B.

Anul trecut a avut loc un contratimp individual la Păltiniș și a fost câștigat de Gregor Muhlberger (BORA Hansgrohe). În trecut au mai câștigat pe această cățărare: Marco Tizza (2019), Egan Bernal (2017), Nikolay Mihaylov (2016), Mauro Finetto (2015), Branislau Samoilau (2014), Markus Eibeger (2013), Victor De La Parte (2012) și Alessio Marchetti (2011).

Rutierii români de urmărit în această etapă: Serghei Țvetcov, Emil Dima

profil
Foto – ciclism.sibiu.ro

Luni, 5 iulie: Sibiu – Cristian – Bâlea Lac (187,5 km)

După Păltiniș vine un „monstru”: Transfăgărășan. Clasamentul general se va definitiva în etapa de luni, 5 iulie, care va avea al doilea finiș în cățărare, la Bâlea Lac. Se va ajunge la peste 2,000 de metri altitudine pe singura ascensiune de categorie specială a ediției.

Cățărarea de pe Transfăgărășan are 23,6 km, o pantă medie de 6,1% și una maximă de 9,2%. Anul trecut, Gregor Muhlberger și Patrick Konrad, liderii de la BORA, au dominat copios runda și au sosit unul lângă celălalt în vârf, cu Muhlberger pe primul loc și Konrad pe doi.

Pe traseu etapei mai sunt alte două ascensiune repertoriate: Poiana (7,1 km cu pantă medie de 3,5%) de categorie B și Apoldu (4,8 km cu pantă medie de 3,6) de categorie C.

Câștigătorii de pe Transfăgărășan sunt: Riccardo Zoidl (2011), Martin Haring (2012), Davide Rebellin (2013), Radoslav Rogina (2014), Alessio Taliani (2015), Kirill Pozdnyakov (2016), Egan Bernal (2017), Ivan Sosa (2018), Kevin Rivera (2019), Gregor Muhlberger (2020).

Rutierii români de urmărit în această etapă: Serghei Țvetcov, Emil Dima.

profil
Foto: ciclism.sibiu.ro

Etapa a 3-a: Sibiu – Mediaș – Sibiu (205,3 km)

Cea mai lungă etapă a Turului Sibiului va avea loc chiar în ultima zi. Pe un traseu de peste 200 de km, sprinterii sunt invitați să se dueleze pentru victorie pe un final complicat în Piața Mare din Sibiu.

Ultimii trei kilometri sunt destul de complicați, finișul fiind chiar pe piatra cubică din centrul orașului. Anul trecut a câștigat Pascal Ackermann de la BORA, în timp ce Eduard Grosu termina ziua pe locul 3.

Pe traseul vălurit al ultimei etape sunt repertoriate cinci urcări (toate de categoria C): Șura Mare (2,3 km cu pantă medie de 4,3%), Mediaș (3,2 km cu pantă medie de 5,4%), Ceargul Mare (2,3 km cu o pantă medie de 4,3%), Vingard (2 km cu pantă medie de 5,2%) și Apoldu de Sus (4,8 km cu pantă medie de 4,8%).

Rutierul român de urmărit în această etapă: Eduard Grosu.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *