Alberto Contador, fost câștigător al Turului Franței, a făcut o avancronică a celui de-al doilea Mare Tur al sezonului. Fostul ciclist spaniol a acordat un interviu pentru Eurosport. Contador a vorbit, printre altele, despre lupta dintre Roglic și Pogacar pentru general, despre echipa Ineos și lupta pentru tricoul verde.

CITEȘTE ȘI: Turul Franței 2021: Șase etape care pot decide învingătorul de la general

CITEȘTE ȘI: Turul Franței 2021: Cinci outsideri pentru clasamentul general

În continuare vă prezentăm comunicatul Eurosport remis către Ciclism A-Z

Alberto Contador, pentru Eurosport: „Duelul final va fi între Pogacar și Roglic”

Despre Tadej Pogacar:

Alberto Contador: „Pogacar este unul dintre favoriții principali. Cred că celelalte echipe știu că nu va fi ușor și au văzut că Pogacar vine alături de o echipă compactă. Ca în fiecare cursă din trecut, INEOS și Jumbo sunt printre favorite, dar cred că în acest an UAE, cu Pogacar ca lider, este puternică.

Nu trebuie să ne grăbim, timpul ne va oferi răspunsul, însă Pogacar are calități incredibile și cred că va rămâne unul dintre cicliștii grozavi din următorii ani. Ne arată în fiecare cursă că are un potențial extraordinar. Este un ciclism modern aproape fără slăbiciuni, ceea ce îl face dificil de confruntat direct de către rivali ai săi.

Pogacar ne va arăta din nou felul său de a concura și ce ciclist extraordinar este. Faptul că are în spate o echipă solidă este foarte promițător și îl va ajuta să pună presiune pe INEOS sau Jumbo.”

Despre Jumbo-Visma:

Alberto Contador: „Jumbo-Visma vine cu o echipă foarte puternică și aș spune că este peste INEOS într-un clasament al favoriților. Nu a ales să vină cu acești cicliști la Turul Franței din întâmplare, ci fiindcă știe că este cea mai importantă cursă a sezonului. Mă aștept ca Jumbo să imprime ritmul cursei în majoritatea ei.

Este adevărat că unii dintre rutieri ar putea avea un ritm mai slab din cauza lipsei de curse în picioare, dar în același timp este crucial să vii odihnit în asemenea curse. Într-un caz ideal ai și ritm bun și ești și odihnit, dar este foarte greu de obținut asta cu calendarul pe care îl avem.”

Despre Valverde, Mas, Lopez și Movistar:

Alberto Contador: „Atât Alejandro Valverde, cât și Enric Mas sunt cicliști despre care cred că vor juca un rol foarte important în ediția din acest an. Amândoi sunt la un nivel incredibil, iar în cazul lui Valverde vorbim despre o legendă a sportului. Nu știu dacă va termina Turul, dar vom avea o cursă grozavă. Mas și Miguel Angel Lopez vor fi de asemenea în prim-plan în anumite momente.”

Despre Pogacar v Roglic:

Alberto Contador: „Cred că duelul final va fi între ei doi. Nu pot să prezic cine se va mai lupta cu ei dar sunt sigur că ei doi vor fi în discuție. Anul trecut am văzut că turul a fost decis de micile detalii și având în vedere ce fel de cicliști sunt ei, cred că la fel se va întâmpla și anul acesta.

Cred că gândesc la fel ca majoritatea celor care iubesc acest sport. Roglic, Pogacar și cei de la INEOS se vor lupta pentru podium. Dacă ar fi să aleg pe unul dintre ei drept câștigător, l-aș alege pe Roglic, însă nu cred că va avea un avantaj clar asupra altora. Cred că vom avea un Tur al Franței foarte echilibrat.”

Despre Team INEOS:

Alberto Contador: „Trebuie să se gândească la punctele forte și slăbiciunile fiecărui ciclist pentru a-și maximiza performanța și să-și stabilească o tactică clară, cu un lider ales. Acest lucru este foarte obișnuit pentru fiecare echipă atunci când își programează calendarul. Succesul unei echipe va depinde de deciziile făcute înaintea și în timpul cursei.

Sincer, aș spune că Geraint Thomas sau Tao Geoghegan Hart ar trebui să fie opțiunile lui INEOS. Oricare alegere ar fi logică, dar este adevărat că și Richard Carapaz sau Richie Porte pot fi considerați la nivelul unui lider. Totuși, cred că opțiunea logică este între Tao și Thomas.

INEOS s-a reinventat și a devenit o echipă care ia decizii mai diversificate. Înainte, INEOS se gândeam numai la Froome, însă acum are o gândire mai deschisă și pot lupta pe mai multe fronturi. Echipa va ține un ochi atent pe Jumbo și pe Pogacar.

Aș fi surprins dacă nu și-ar alege un lider clar, chiar și dacă ar ataca în grup. Este foarte riscant să mergi la Turul Franței fără unul sau cel mult doi lideri, urmând ca echipa să aleagă de la sine unul sau altul în funcție de cursă.”

Despre Peter Sagan și tricoul verde:

Alberto Contador: „Vedem tot mai mulți cicliști interesați de câștigarea tricoului verde. Nu sunt doar Peter Sagan sau Sam Bennett. Peter va concura cu mult entuziasm, dar cred că va avea mulți rivali care își vor dori acel tricou.

Este unul important pentru sponsori și pentru brandurile din ciclism, așa că importanța sa crește atunci când există competiție pentru el. Vom vedea și sprinteri care vor lupta cu Sagan pentru tricoul verde.”

Despre cum învingi INEOS Grenadiers:

Alberto Contador: „Teoria este foarte simplă, însă execuția ei este complicată. INEOS are unii dintre cei mai buni cicliști din lume, iar asta spune multe. Cum oprești un Messi, un Ronaldo sau un Mbappe?

Este foarte dificil și toate celelalte echipe vor trebui să se gândească să profite de momentele cheie și să evolueze bine în mod regulat. Există oportunități în Turul Franței, iar ca să câștigi trebuie să fii cel mai puternic, dar în același timp ai nevoie să concurezi într-un mod deștept.”

Despre a concura la Jocurile Olimpice imediat după Tour de France:

Alberto Contador: „Este un lucru bun cât timp cicliștii nu sunt secați de energie. Fiecare rutier se cunoaște și își cunoaște limitele. Există unii care cel mai probabil vor abandona în Turul Franței pentru a se concentra pe Tokyo, iar alții vor decide să își folosească toată energia pentru ambele competiții.

În ambele cazuri, lupta pentru podium te consumă și cred că cei care vor termina pe primele trei locuri în Turul Franței vor merge foarte obosiți, dar în același timp plini de energie, la Jocurile Olimpice.”

Predicțiile lui Contador:

„Este dificil să prezici o asemenea competiție, pentru că vorbim despre cea mai importantă cursă de ciclism din lume, plină de rutieri de top care o pot câștiga.

Avem câteva exemple de cicliști care au câștigat Turul Franței sau Turul Spaniei și care nu s-au mai întors înapoi la acel nivel. Este important să privim eforturile favoriților și cum vor putea să țină ritmul și să concureze, pentru a înțelege dificultatea unui Tur al Franței.”

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *