Săptămână trecută s-a încheiat primul Mare Tur al anului: Giro di Italia. Victoria i-a revenit lui Egan Bernal, unul dintre favoriții dinaintea cursei, iar cu această ocazie Ciclism A-Z a adunat patru rutieri care au impresionat și trei rutieri care au dezamăgit în acest Tur al Italiei.

SURPRIZĂ: Damiano Caruso – Bahrain Victorious

Caruso și Bahrain au pornit în acest Tur al Italiei cu un singur obiectiv – victoria la general prin Mikel Landa. Spaniolul însă a avut o accidentare cumplită în etapa a 5-a, iar echipa s-a reorganizat din mers. După numai o zi, Gino Mader a obținut prima lor victorie de etapă, iar Damiano Caruso și-a început ascensiunea în clasamentul general.

Toți au crezut că italianul va claca în a treia săptămână, însă a acesta a răspuns în stil de mare campion: o victorie de etapă după un atac dat cu 60 km înainte de final și locul 2 la general, dând dovadă de o constanță incredibilă. La 33 de ani, Caruso a obținut probabil victoria carierei și cel mai bun rezultat într-un mare tur al echipei Bahrain, care pleacă din acest tur cu sacii umpluți.

DEZAMĂGIRE: Jai Hindley – Team DSM

Hindley nu a mai putut repeta performanța stelară de anul trecut. Australianul a rezistat doar 13 etape din actuala ediție, invocând o inflamație ca motiv al abandonului. În acel moment era deja la peste 17 minute și în slujba liderului echipei Romain Bardet. A fost doar o conjunctură favorabilă ediția trecută? Încă e devreme să ne pronunțăm, deoarece Hindley mai are timp să confirme. Dar așteptările sunt mari de la el.

SURPRIZĂ: Lorenzo Fortunato – Eolo Kometa

Echipa lui Contador și Basso a onorat invitația în mare stil: omniprezentă în evadări și o victorie de etapă pe mitica cățărare Zoncolan, prin Lorenzo Fortunato. Fortunato a făcut parte din evadarea zilei, în compania unor rutieri consacrați precum Bauke Mollema, George Bennett sau Jan Tratnik. Italianul însă a fost de neclintit și a sosit singur, în fața tuturor, după o zi memorabilă.

În altă ordine de idei, întreaga echipă Eolo Kometa merită aplauze. Dacă nu luăm în calcul etapele de contratimp, aceștia au avut un rutier în top 25, în 16 din cele 19 etape. De asemenea, Fortunato a încheiat cursa pe onorabilul loc 16.

SURPRIZĂ: Daniel Felipe Martinez – Ineos

Ineos a funcționat ca o mașinărie unsă, cu Egan Bernal vârf de lance. Victoria lui se datorează însă în mare parte compatriotului său Daniel Martinez, care a fost o piesă esențială în ultima săptămână. Imaginea în care Martinez își încurajează liderul, în etapa a 16-a, este probabil cel mai memorabil moment din acest tur. Acesta nu numai că a fost un om de trenă – a fost acel suport moral care l-a împins pe Bernal să nu clacheze. Și pe lângă faptul că a fost un ”gregario” de 5 stele, Martinez a încheiat cursa pe locul 5 la general.  

DEZAMĂGIRE: Deceuninck – Quickstep

Atunci când Deceuninck funcționează bine, echipa este de neoprit. Când nu se întâmplă acest lucru, echipa se întoarce fără victorie de etapă și are o prestație mai mult spre palidă. Joao Almeida a mai salvat ceva din orgolii, dar locul 6 la peste șapte minute nu este o performanță care să ne dea peste cap.

Problemele echipei au început încă de înainatea Turului, când Lefevere a declarat că liderul echipei va fi decis pe șosea între Evenepoel și Almeida – în contextul în care Almeida va părăsi echipa la sfărșitul sezonului. Mai mult de atât, portughezul a pierdut aproape 5 minute în prima parte a Turului, iar atunci când Evenepoel a întâmpinat dificultăți acesta a fost pus la muncă.

Decizia s-a dovedit a fi însă una greșită – Evenepoel s-a scufundat în clasamentul general, iar Almeida a acumulat un deficit care l-a scos din luptă. Degeaba prestația bună din ultimele zile – un loc 6 cu gust amar.

DEZAMĂGIRE: Elia Viviani – Cofidis

Două podiumuri – 0 victorii. Vârsta? Lipsa echipei? Nu poate? Nu știm, dar ceva nu funcționează la Cofidis, pentru că de când s-a alăturat echipei, Viviani nu a obținut nici o victorie de rang World Tour sau .Pro. Nici după abandonurile lui Merlier și Ewan, acesta nu a putut contesta victoria de etapă fiind întrecut chiar și de sprinteri de rang 2 precum Oldani, Kanter, Cimolai sau Pasqualon. O fi apus steaua lui Viviani?

SURPRIZĂ: Qhubeka-Assos

Trei victorii de etapă prin trei rutieri diferiți. Mai e ceva de zis? Campenaerts și Nizzolo au fost foarte aproape de victorie în nenumărate cazuri. Belgianul a avut în palmares 8 podiumuri de etapă în marile tururi, în timp ce Nizzolo se putea ”mândri” cu 12 locuri secunde. Giro 2021 a fost însă turul lor, iar cei doi au obținut câte o victorie de etapă meritată.

Al treilea nume însă a fost unul venit de nicăieri: tânărul elvețian Mauro Schmid a fost o surpriză plăcută prin victoria lui de etapă.

BONUS: SURPRIZĂ sau DEZAMĂGIRE? Remco Evenepoel – Deceuninck Quickstep

Cotat cu a doua șansă, fanii se așteptau la lucruri mărețe de la tânărul belgian. Însă lipsa zilelor de cursă, teama de coborâri și presiunea de a fi lider s-au acumulat ușor pe umerii lui, acesta pierzând timp începând cu etapa 11. Mai mai mult de atât, el a avut și o căzătură în etapa a 16-a ieșind complet din lupta pentru calasamentul general. El nu a mai luat startul a doua zi din aceste cauze.

Lăsând însă la o parte așteptările fanilor și a caselor de pariuri Remco a făcut un tur bun. A avut 2 săptămâni în care a fost cu cei mai buni din pluton și a arătat că odată ce va intra în ritm, va fi un rutier de temut. Iar dacă a confirmat sau a dezamăgit? Vă lăsăm pe voi, urmăritorii Ciclism A-Z, să decideți asta.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *