Bernal, Evenepoel, Ewan și un tricou roz inedit. Ieri s-a încheiat prima săptămână din Turul Italiei, iar Ciclism A-Z vă oferă cinci concluzii după aceste etape furibunde.

Hindley, Almeida, Bilbao – revelațiile ediției anterioare, în dificultate

Turul Italiei nu a început tocmai fericit pentru locurile 2, 4 și 5 din Giro 2020. Cei trei rutieri se află într-o situație delicată, fiind la peste 3 minute în clasamentul general. Dacă de la Pello Bilbao era de așteptat să își sacrifice ambițiile pentru liderul său Mikel Landa (care a abandonat între timp), Hindley și Almeida au venit în acest Giro cu vise mărețe pentru un podium, sau chiar o victorie.

Situația celor doi este însă mult mai complicată – nu numai că se află în cădere liberă în clasamentul general, pierzând timp în toate etapele montane, dar co-liderii lor, Remco Evenepoel respectiv Romain Bardet se află încă în cărți pentru o clasamentul general. Cel mai probabil cei doi vor vâna evadări sau se vor supune ordinelor de echipă. Un lucru însă rămâne cert: sunt puține șanse să repete performanțele de anul trecut.

Bernal vs Evenepoel – răspunsul Turului Italiei pentru lupta slovenă din Turul Franței

Egan Bernal a revenit în forță, arătând excepțional în etapele montane. El a fost protagonistul și în prima etapă cu drum pietruit, în etapa a 9-a, câștigând finișul de la Campo Felice după un atac stelar dat în cea mai dificilă porținue a cățărării. Remco, în schimb, nu a strălucit precum Bernal, însă e acolo – zi de zi arată o formă consistentă, iar asta poate da speranțe pentru fanii belgianului. Remco are contratimpul din ultima zi de partea lui.

Cei doi par a fi capul de afiș în acest tur, iar cuțitele sunt deja pe masă – dacă s-au bătut pentru un sprint intermediar, ce vor face pe Monte Zoncolan? Și nu, nu am uitat de Ciccone – despre el ceva mai jos.

Dacă Giro nu s-a dus în Ungaria, s-a dus Ungaria în Giro

Ediția trecută a Turului Italiei era programată să ia startul din Budapesta. Pandemia, însă, a dat lucrurile peste cap și capitala Ungariei a rămas fără Giro atât în 2020, cât și în 2021. Tristețea fanilor maghiari s-a transformat însă rapid într-o euforie de nedescris datorită tânărului de la FdJ, Valter Attila. Valter a preluat tricoul alb în etapa a 4-a, fiind primul rutier din istoria țării care poartă tricou distinctiv într-un Mare Tur. Mai mult de atât, două etape mai târziu a schimbat tricoul alb cu cel roz, devenind liderul clasamentului general timp de 3 etape.

Valter e un câțărător bun, are în palmares Turul Ungariei și o etapă de Tour de L’Avenir, în fața lui Tobias Foss, Jefferson Cepeda sau Mauri Vansevenant. Deși nu îl vedem ca un pericol pentru podium, cu evadările portivite poate obține rezultate mărețe în acest tur.

Fără Ewan, Merlier și cu un Groenewegen în impas, victoria a devenit disponibilă pentru toți

Caleb Ewan a fost fără discuție cel mai puternic sprinter din acest pluton. Dacă o poziționare proastă l-a oprit în etapa a doua, el s-a revanșat la următoarele două ocazii, dominând sprinturile într-un mod autoritar. Tim Merlier, de asemenea, a arătat superb în acest Giro obținând primul său succes într-un mare tur. Din păcate belgianul a început să sufere în ultimele zile din săptămână și s-a retras în această dimineață citând probleme stomacale. Abandonul lor și forma slabă a lui Dylan Groenwegen deschid însă calea pentru victorie pentru sprinterii cotați cu a doua șansă.

Poate Nizzolo după 12 locuri 2 să profite de ocazie? Sau Peter Sagan în drum spre ciclamino? Iar lista continuă: Gaviria, Viviani, Cimolai, Moschetti, Pasqualon, Felline – lista e lungă, iar sprinterii simt miros de ”sânge”.

Giulio Ciccone și schimbul de generație de la Trek

Cum Vincenzo Nibali nu a devenit mai tânăr peste noapte, iar Fabio Aru nu va mai fi acel câțărător de altădată, fanii din ”Cizmă” au așteptat cu nerăbdare momentul în care cineva preia ștafetași se va lupta pentru o victorie în Giro. Ciccone e în forma vieții și confirmă statutul său de lider de echipă, în cadrul Trek-Segafredo. Chiar și Vincenzo Nibali declarase că Ciccone are suportul lui, arătând excepțional în această primă săptămână.

Cariera lui Ciccone a pornit ca un vis, câștigând o etapă în 2016 în culorile lui Bardiani. După o secetă de 3 ani, acesta a revenit în forță, câștigând nu numai o etapă, dar și tricoul de cel mai bun cățărător. În plus, Ciccone a purtat tricoul galben timp de două etape și în Turul Franței.  Anul trecut însă nu a putut repeta performanța, iar părea că vechea zicală se va adeveri din noi: „S-a născut talent și a murit speranță”. Ciccone însă a fost cel mai activ rutier de general în acest Tur al Italiei, atacând la foc automat și rezistând cu favoriții în momente cheie.

Narativa Bernal – Evenepoel este momentan cel mai așteptat eveniment în acest Tur, însă Ciccone poate fi ”musafirul nepoftit” din această ecuație și să aducă o victorie nesperată italienilor. Iar pentru Trek, după ce în acești ani s-au bazat pe experiența lui Mollema, Porte, Nibali sau chiar Alberto Contador, Ciccone este un aer proaspăt care ar putea deschide o nouă eră în cadrul echipei.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *