Lumea ciclismului se pregătește de primul eveniment major al anului 2021: startul Turului Italiei. Așa cum v-a obișnuit și în alți ani, Ciclism A-Z vă propune câteva etape ale turului în care se poate decide învingătorul din clasamentul general.

Șase etape în care se poate decide câștigătorul Il Giro 2021

Etapa a 4-a: Pianceza – Sestola (187 km)

profile Stage 4 Giro d'Italia 2021 Piacenza Sestola
Foto – Giroditalia.it

În prima săptămână nu se câștiga turul, dar se poate pierde. Istoria ne-a arătat că unii pretendenți la tricoul roz au căzut sau au pierdut multe minute în primele etape. În 2021, primul finiș la altitudine va fi în a 4-a etapă, între Piacenza și Sestola.

Primii 75 de kilometri sunt plați, dar apoi urmează un continuu sus-jos care va pune echipele favoriților la treabă. Finalul este unul important. Ultimii 10 kilometri ne aduc o cățărare de 4,3 km cu pantă medie de 9,5% – Colle Passerino, urmată apoi de finalul din Sestola (unde se mai urcă aproximativ 2 kilometri). Nu s-a mai ajuns în Sestola din 2016, dar atunci se urca pe o altă cățărare. Giulio Ciccone s-a impus la acea vreme din evadare.

Etapa a 11-a: Perugia – Montalcino (162 km)

profile Stage 11 Giro d'Italia 2021 Perugia Montalcino Brunello di Montalcino Wine Stage
Foto – Giroditalia.it

Cu siguranță un punct important al cursei se va consuma în a 11-a etapă. Rutierii vor avea de rulat pe drumuri de țară, așa numitele steratti, cele care apar an de an în Strade Bianche. În total vor fi patru sectoare de drumuri neasfaltate prin Toscana:

  • Primul sector (9,1 km): se urcă ușor în prima parte, dar finalul va fi în coborâre
  • Al doilea sector (13,5 km): cel mai greu ca dificultate. Pe lângă drumurile neasfaltate, rutierii vor da și peste Passo del Lume Spento (1,2 km cu pantă maximă de 11%)
  • Al treilea sector (7,6 km): toți kilometrii sunt în cățărare
  • Al patrulea sector (5 km): și acești kilometri sunt în urcare. Urmează apoi cățărarea Passol del Lume Spento de pe alt versant. Ascensiunea are, de data aceasta, 4,3 km cu o pantă maximă de 9,8%.

Din vârful ultimei cățărări mai rămân 3 km până la finiș. Urmează o coborâre și o nouă urcare în ultimii 400 de metri, cu o pantă ce ajunge la 12%.

Etapa a 14-a: Cittadella – Monte Zoncolan (205 km)

profile Stage 14 del Giro d'Italia 2021 Cittadella Monte Zoncolan
Foto – Girdoitalia.it

Monte Zoncolan rămâne un reper în istoria recentă a Il Giro. Este pentru a șaptea oară când legendara ascensiune apare pe harta turului, dar de data aceasta va fi o urcare ceva mai „blândă” față de anii anteriori.

Organizatorii au gândit alt traseu, iar pe Zoncolan se va urca dinspre Sutrio, ceea ce face ascensiunea un pic mai ușoară. Vor fi 13,1 km cu pantă medie de 8,9% și maximă de 13,3%. Ultimii doi kilometri sunt cei mai grei.

Este pentru a doua oară în istorie când se începe de pe acest versant. Ultima dată s-a întâmplat chiar în 2003, atunci când s-a impus Gilberto Simoni. De altfel, a fost și prima ediție cu Zoncolan pe traseu. Ceilalți câștigători (de pe versantul cu plecare din Ovaro) au fost: Gilberto Simoni (2007), Ivan Basso (2010), Igor Anton (2011), Michael Rogers (2014) și Chris Froome (2018).

Înainte de Zoncolan va mai fi o dificultate pe traseu: cățărarea Forcella Monte Rest (11,5 km cu pantă medie de 6%).

Etapa a 16-a: Sacila – Cortina d’Ampezzo (212 km)

Profile Stage 16 Giro d'Italia 2021: Sacile, Cortina d'Ampezzo
Foto – Giroditalia.it

Cea de-a doua săptămână se încheie cu un festin pentru cățărători. Etapa „reignă” Il Giro include trei cățărări ce se vor încheia la peste 2.000 de metri altitudine:

  • Passo Fedaia (13,7 km cu pantă medie de 7,6% – 2055 m altitudine în vârf)
  • Passo Pordoi (12 km cu pantă medie de 6% – 2236 m altitutdine în vârf – Cima Coppi a ediției din 2021)
  • Passo Giau (9,8 km cu pantă medie de 9,3% – 2226 m altitudine în vârf)

Pe lângă cele trei ascensiuni extrem de dure, rutierii vor mai avea de trecut și peste La Crosetta (13,3 km cu 7,1% pantă medie), dar asta la începutul etapei.

Din vârful ultimei cățărări (Passo Giau) mai rămân 18 kilometri în coborâre până în stațiunea de schi Cortina d’Ampezzo.

Etapa a 20-a: Verbiana – Valle Spluga-Alpe Motta (164 km)

Profile Stage 20 Giro d’Italia 2021: Verbania, Valle Spluga - Alpe Motta
Foto – Giroditalia.it

A treia săptămână mai conține două finișuri în cățărare: la Sega di Ala și Alpe di Mera. Doar că oamenii de general au ultima șansă să dea bătălia pentru roz în munți, în a 20-a zi. Penultima etapă aduce trei cățărări de categoria întâi grupate în ultimii 76 de kilometri.

Ascensiunile repertoriate sunt:

  • Passo San Bernardino (23 km cu pantă medie de 6,3%)
  • Splugenpass / P.d.Spluga (8,9 km cu pantă medie de 7,3%)
  • Alpe Motta (8,1 km cu pantă medie de 7,8%)

Etapa a 21-a: Senago – Milano (ITT – 30,3 km)

Profile Stage 21 Giro d’Italia 2021: Senago, Milano TISSOT ITT
Foto – Giroditalia.it

Il Giro 2021 se termină așa cum începe: cu un contratimp individual. Față de cel de debut din Torino, acesta este mai lung și decisiv pentru definitivarea clasamentului general.

Proba contra-cronometru a decis în ultimii ani câștigătorul trofeului. Așa se va întâmpla și în 2021, atunci când rutierii vor avea de rula pe un traseu complet plat între Senago și Milano, pe distanța de 30,3 kilometri.

Sunt 30 de kilometri, deci diferențele din munți pot fi recuperate.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *