Avancronică. Ciclism A-Z vă propune o scurtă avancronică a Liege-Bastogne-Liege, ultimul Monument din această primăvară. „La Doyenne” (nr.red „Bătrâna doamnă”) închide seria clasicelor în acest sfârșit de săptămână.

Traseul Liege Bastogne-Liege 2021

Liège-Bastogne-Liège, ultima cursă din Ardeni, va avea finish-ul în centrul Liège-ului după ce în perioada 1992-2019 cura se termina în suburbia industrială Ans. Ediția din acest an va măsura 259.1 km și include nu mai puțin de 11 cățărări.

Prima cățărare, Cote de la Roche-EN-Ardenne, este repertoriată la kilometrul 183.1 și are o lungime de 2.8 km și o pantă medie de 6.2%. Ultima cățărare va fi cu 13.3 km înainte de final – Cote de la Roche-Aux-Faucons (1,3 km cu pantă medie de 11%). Această cățărare poate fi decisivă în economia cursei, pentru că urmează 12 kilometri pe plat până în centrul orașului Liege.

Cățărările ce vor fi prezente pe traseul ediției din acest an sunt:

 • Côte de La Roche-en-Ardenne, cu 183.1 km înainte de final și care are o pantă medie de 6.2%
 • Côte de Saint-Roch, cu 135.8 km înainte de final și care are o pantă medie de 11.2%
 • Côte de Mont-le-Soie, cu 95 km înainte de final și care are o pantă medie de 7.9%
 • Côte de Wanne, cu 86.7 km înainte de final și care are are o pantă medie de 5.1%
 • Côte de Stockeu (stèle Eddy Merckx), cu 80.1 km înainte de final și care are o pantă medie de 12.5%
 • Côte de la Haute-Levée, cu 75.9 înainte de final și pantă medie de 7,5%
 • Col du Rosier, cu 61.7 km înainte de final și pantă medie de 5.9%
 • Côte de Desnié, cu 48.3 km înainte de final și pantă medie de 8.1%
 • Côte de La Redoute, cu 35.2 km înainte de final și pantă medie de 8.9%
 • Côte des Forges, cu 23.3 km înainte de final și pantă medie de 7.8%
 • Côte de la Roche-aux-Faucons, cu 13.3km  înainte de final și pantă medie de 11%

Favoriții din Liège-Bastogne-Liège 2021

 Primož  Roglič – câștigătorul de anul trecut se află într-o formă excelentă în această primăvară. Slovenul de la Jumbo-Visma a bifat trei victorii de etapă în Paris-Nice, o victorie și clasamentul general în Turul Țării Bascilor Miercuri, în Fleche Wallonne, slovenul a venit al doilea după ce a atacat în ultimi 350 de metri pe Mur de Huy, acesta fiind învins de Alaphilippe la sprint în ultimii 50 de metri. Forma îl recomandă să fie unul dintre marii favoriți de duminică.

Tadej Pogacar  – locul 3 din ediția de anul trecut a avut un început de sezonul foarte productiv. Reușind să se impună în Turul UAE, acesta a bifat o victorie de etapă în Tirreno-Adriatico și l-a învins pe Wout Van Aert la general. În Turul Țării Bașcilor a fost învins doar de Roglic. Pentru Pogacar trebuia să urmeze în programul său Fleche Wallone, dar echipa UAE nu a mai fost primit în cursă după ce doi membri ai echipei au fost testați pozitivi. Formația cu sponsor din Orientul Mijlociu este așteptată să revină în Liege-Bastogne-Liege, acolo unde Pogacar pare să fie în top trei favoriți.

Julian Alaphilippe – Campionul mondial vine cu un moral ridicat după ce miercuri a reușit să câștige pentru a treia oară Fleche Wallonne. Alaphilippe are “afaceri neîncheiate” cu Liège-Bastogne-Liège, după ce anul trecut s-a bucurat prea devreme de victorie și a fost învins de Roglic pe linia de finish.

Adam Yates – Britanicul vine după o primăvară în care a reușit să câștige Turul Cataloniei la general, iar Liege-Bastogne-Liege pare să fie singura clasică care i se potrivește, având o șansă bună la victorie. De la Ineos mai sunt de urmărit Michal Kwiatkowski și Richard Carapaz. În cursă trebuia să mai fie și Tom Pidcock, dar britanicul a suferit o accidentare în Fleche Wallonne, cursă pe care a reușit să o încheie pe locul 6.

Alți rutieri de urmărit în Liège-Bastogne-Liège:

Mauri Vansevenant, Alejandro Valverde, Marc Hirschi, David Gaudu, Matej Mohoric, Sergio Higuita, Warren Barguil, Omar Fraile, Jakob Fuglsang, Wout Poels, Dylan Teuns. 

Liege-Bastogne-Liege se va vedea duminică, 25 aprilie, în direct pe Eurosport 4K și Eurosport Player de la ora 14:25.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *