Sfârșitul lunii februarie marchează și debutul sezonului de clasice. Omloop Het Niewusblad dă startul unui lung șir de curse de o zi de prestigiu.

Ciclism A-Z vă prezintă în cadrul articolului o scurtă prezentare a traseului, cinci rutieri de urmărit în cursa de sâmbătă, dar și programul transmisiunilor.

Traseul Omloop Het Niewusblad 2021

Ediția de anul acesta a Omloop a rămas similară cu cea din sezonul anterior. Vor fi 200,5 kilometri între Gent și Ninove, cu 13 cățărări pe traseu și porțiuni de piatră cubică.

Imagine
Foto: La Flamme Rouge

Datele Omloop Het Nieuwsblad, pe scurt:

  • În total sunt 13 cățărări repertoriate. Prima apare după 50 de kilometri de la start – Leberg
  • Nouă porțiuni de piatră cubică, care însumează 14 kilometri
  • Succesiunea Muur-Kapelmuur – Bosberg va da acțiunea decisivă a cursei. Cele două cățărări apar cu 28 de kilometri înainte de final
  • Ultimii 12,8 kilometri sunt pe plat, către finișul din Ninove

Cinci rutieri de urmărit în Omloop Het Nieuwsblad

Julian Alaphilippe reveals his big ambitions for 2021 season - Cycling  Weekly
Foto: Getty Images

Julian Alaphilippe – Deceuninck Quick-Step

Finalul anului 2020 ne-a mai descoperit o calitate a lui Julian Alaphilippe: se descurcă foarte bine și în cursele din Flandra. Știam deja că francezul e foarte bun în cursele din Ardeni, dar echipa i-a descoperit talentul și în cursele pe pavate, din Belgia.

Evoluția sa din Turul Flandrei 2020, care s-a încheiat, însă, cu o acidentare neplăcută, l-a propulsat pe campionul mondial într-unul dintre rutierii de urmărit în următoarele clasice. Omloop reprezintă o primă piatră de încercare pentru Alaphilipe, care va avea alături de el coechipieri foarte buni precum Kasper Asgreen, Yves Lampaert, Tim Declerq, Florian Senechal sau Zdenek Stybar.

Tom Pidcock: I already feel at home at Ineos - part one of my career is  almost complete | Cyclingnews
Foto: Getty Images

Tom Pidcock – Ineos Grenadiers

Un punct important al sezonului reprezintă debutul în clasice pentru Tom Pidcock, un alt rutier super talentat venit din cyclo-cross. Pidcock este speranța lui Ineos în a câștiga cele mai importante clasice pe pavate.

Pidcock s-a luptat, în ultima vreme, cu Van der Poel și Van Aert în competițiile de cyclo-cross, dar acum trece pe șosea. Rămâne o enigmă forma britanicului, dar Omloop poate fi un test bun pentru a vedea cât de mari îi sunt șansele să bifeze un Monument, în viitorul apropiat.

Alături de Pidcock, Ineos îi mai are în echipă pe Gianni Moscon, Owain Doull sau Michal Golas.

Greg Van Avermaet gets taste of 'wet' cobbles in Paris-Roubaix test –  VeloNews.com
Foto: Velo News

Greg Van Avermaet – AG2R Cytroen Team

Veteranul belgian va debuta pentru echipa franceză într-o clasică importantă. Gruparea din Hexagon s-a reprofilat din 2021, axându-se pe cursele de o zi pe pavate, iar Van Avermaet pare să fie liderul echipei, având experiența necesară pentru a bifa un nou mare succes.

Problema lui Van Avermaet este constanța. Are multe podiumuri, dar puține victorii importante. Belgianul a câștigat Omloop în 2016 și 2017, știe foarte bine cursa, iar faptul că îl are pe Oliver Naesen alături de el îi mărește șanse la un nou succes.

Etoile de Besseges | Nils Politt | © BORA - hansgrohe / Bett… | Flickr
Foto: Bora

Nils Politt – BORA Hansgrohe

În lipsa lui Peter Sagan care este în carantină, BORA se va baza în primele clasice pe germanul Nils Politt. Rutierul în vârstă de 26 de ani debutează și el într-o mare cursă în postura de lider.

Politt a impresionat în sezonul 2019, când a terminat pe doi Paris-Roubaix și pe cinci Turul Flandrei. 2020 nu a fost la fel de bun în echipamentul celor de la Israel Start-Up, dar cât va lipsi Sagan, germanul reprezintă unul dintre cicliștii de urmărit în cursele de o zi, având șanse reale la victorie.

Jasper Stuyven extends stay with Trek-Segafredo - VAVEL International
Foto: Vavel.com

Jasper Stuyven – Trek-Segafredo

Belgianul Stuyven a câștigat Omloop în 2020 și va fi unul dintre favoriții ediției din acest sezon. Alături de fostul campion mondial, Mads Pedersen, Trek-Segafredo are șanse importante să înceapă stagiunea cu o victorie importantă.

Alți cicliști de urmărit în Omloop Het Nieuwsblad: Matteo Trentin, Alexander Kristoff, Philippe Gilbert, Tim Wellens, Alex Aranburu, Sonny Colbrelli, Dylan Teuns, Stefan Kung, Ivan Garcia Cortina, Sep Vanmarcke, Tiesj Benoot, Nikki Terpstra, Edvald Boasson Hagen.

Cursa masculină din Omloop Het Nieuwsblad se vede pe Eurosport 2 sâmbătă, 27 februarie, de la 15:00. Cursa fetelor se va transmite tot pe Eurosport 2, dar de la 17:35.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *