Miruna Gîrbacea, ciclistă la Dinamo-BikeXpert-Superbet, a avut un sezon frumos, chiar dacă a fost scurtat din cauza virusului. Asta nu a oprit-o să se afirme în curse și să arate celorlalți că fetele sunt la fel de bune în MTB. O vedem des în competiții importante din țară și este una dintre singurele fete care reprezintă categoria Elite din mountain-bike. Nu putem trece cu vederea acest sezon notabil al ei, așa că am vrut să aflăm mai multe despre ea.


Bună, Miruna! Mulțumim că ai acceptat să vorbești cu noi 🙂 Cum a fost să te vezi din nou concurând și să retrăiești emoțiile date de competiții după toată perioada de pandemie?

Pentru mine perioada asta de pandemie a ,,picat cumva la fix”, am avut timp să mă ocup acasă de școală pe lângă antrenamente si altele, fără să mai fiu nevoită să pierd timpul făcând naveta între Brașov-Zărnești. Perioada de după pandemie, da, a fost puțin amețitoare, cu toate că am așteptat cu nerăbdare primul concurs, însă eu personal mi-am intrat puțin cam greoi din nou în ritmul acela al competițiilor, dar acum totul a revenit la normal.

Ce ne poți spune despre această vară în care te-am revăzut pe numeroase podiumuri?

Fiecare cursă are farmecul ei aparte, vara aceasta am putut pune în practică ceea ce am acumulat anul trecut, nu pot spune că am o experiență de ani de zile în ciclism, însă am deprins multe lucruri esențiale destul de rapid si asta mă motivează mult!

Săptămânile trecute am participat la cele 2 etape din Cupa Naționala de XCM, am obținut primul meu loc 1 de când sunt la categoria Elite și un loc 2 la Avrig în cadrul Triadei MTB. Am luat startul la 5 curse MTB din luna iunie până în prezent și cred că din toate cele 5 curse de anul acesta pot îmbunătăți ceva la mine, de la strategii la tehnică, antrenamente, chiar și moral.

Triada MTB Avrig
Movilele Blajelului 2020

Povestește-ne cum te antrenezi.

În ceea ce privesc antrenamentele mele, momentan nu am un antrenor care să se ocupe în special de mine, am sprijinul echipei mele, dar cel mai mult pe partea de antrenamente mă ajută prietenul meu care de multe ori își rupe din timpul lui dedicat antrenamentelor pentru a ieși cu mine și a-mi arăta câte ceva, el având deja experiență, câțiva ani buni pedalați. Mă antrenez pe MTB, cursieră, diferite exerciții specifice și sunt norocoasă să locuiesc într-o zonă atât de faină, cu multe trasee tehnice, dar și urcări destul de provocatoare.

Îmi place mult să gătesc, de aceea alimentația joacă un rol important în viața mea de sportiv, iar ca recuperare, încerc să fiu din ce în ce mai atentă cu asta, știu că este la fel de important ca și antrenamentul în sine, merg la masaj, fac stretching, am și niște anumite ore la care dorm, foarte rar se întâmplă să depășesc orele acelea.

Ce reprezintă pentru tine acest sport? Ce te-a învățat până acum?

M-a prins repede ,,febra asta a ciclismului”, iubesc să mă dau pe bicicleta, încă de mică pedalam toată ziua, însă acum sportul ăsta a devenit rutină, o parte din viața mea, ceva ce mă reprezintă, ceva prin care mă regăsesc.


Cât de important consideri că este să ai lângă tine o echipă potrivită, o familie și un antrenor care să știe să te ghideze?

Desigur am tot sprijinul familiei și al echipei, asta înseamnă mult.

Participi la numeroase curse și, cu siguranță, poți simți lipsa mai multor chipuri feminine în pluton. Cum vezi tu această problemă? Ce schimbări ar trebui făcute?

Din păcate, așa este, mi-aș dori tare să văd într-o buna zi un pluton feminin numeros… Femeile ce practică acest sport sunt femei puternice, asta am crezut și o să cred în continuare, am simțit asta pe propria piele bineînțeles. Cred că este un factor major pentru mine faptul că mă provoacă, mă face să îmi depășesc niște limite pe care nu credeam vreodată că le voi putea depăși. Sportul ăsta e o aglomerare de emoții, trăiri și amintiri, e un mod plăcut de a învăța, cred ca la asta ar trebui să ne gândim toți înainte de orice competitivitate. Personal cred că oamenilor le lipsește curajul, aici ar fi problema și din nefericire și lipsa unei educații armonizate cu sportul. Am putea contribui toți sportivii și nu numai, de la bunici la părinți, la conduceri prin simplul fapt de a încuraja oamenii să încerce, orice, să experimenteze, să-i motivăm. Așa că vă aștept la start, vă aștept să ne dăm!

Ce alte pasiuni mai ai pe lângă mersul pe bicicletă?

Despre pasiunile mele… hmm… am ceva (râde).

Îmi place să schiez, am participat la Campionatul Mondial de Schi Alpinism, la concursuri internaționale și o să mai particip la curse dacă programul îmi va permite, un alt sport care așteaptă lume nouă, un sport fain și el! Iubesc să merg pe munte, mă relaxează… să călătoresc, îmi plac lucrurile creative, diferite chestii practice (pictură, țesut etc.)


În ce competiții te vom mai vedea în perioada următoare?

Pe viitor, sper să fiu prezentă la cât mai multe competiții, poate chiar și pe plan extern.

Un mesaj pentru fetele din acest sport?

Fetelor din acest sport, pot spune că le mulțumesc, le mulțumesc că fac asta, dacă fiecare din noi nu am fi fost, probabil că mountainbike-ul feminin românesc putea chiar să dispară pentru o perioadă, vrem continuitate și progres. Suntem un model că se poate la orice vârstă! Mă bucură să văd cât mai mulți copii pe biciclete, în viitorul apropiat îmi doresc să pun o „cărămidă” la dezvoltarea sportului, a legăturii mai apropiate cu natura.

Echipa Ciclism A-Z îi urează mult succes Mirunei în sezonul următor!

Fotografie copertă – Tibi Hila

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *