Astăzi începe a treia săptămână din Turul Spaniei. Din cauza pandemiei avem un tur furibund, care trece cu pași repezi. Această viteză nebună a afectat și rutierii, iar lupta la general a fost redusă la cinci rutieri. Ciclism A-Z vă oferă o analiză despre șansele acesora, lupta în cinci pentru supremație.

Richard Carapaz – INEOS

Foto: nu.nl

Carapaz intră în a treia săptămână cu tricoul roșu pe umeri, însă e de așteptat să îl piardă azi în etapa de contratimp în fața lui Primoz Roglic. Problema lui însă ar fi că nu prea are unde recupera. Traseul din a treia săptămână este mai mult valonat decânt muntos, iar singura dificultate majoră ar fi Alto de Covatilla, din etapa 17. Carapaz a arătat solid în etapele cu finișuri grele, dar performanța lui a fost mai degrabă constantă decât ieșită din comun. El nu a fost în nici o etapă cel mai bun rutier din top 5, fie l-a bătut Roglic la sprint, fie a pierdut pe Formigal și Angliru în fața lui Hugh Carthy.

O altă problemă a lui Carapaz ar fi și echipa Ineos, care este o umbră a formației din Giro. Froome și Amador abia dacă ajung pe ultima cățărare cu grupul principal, în timp ce Ivan Ramiro Sosa a dispărut din prima etapă. Cu 2 abandonuri situația nu este deloc roză, iar pe terenul valonat din zilele următoare Carapaz s-ar putea trezi în ofsaid.

Pronostic: Locul 3 – Sunt prea multe în defavoarea lui Carapaz și nici Ineos nu a arătat capabil de o mișcare gen Fuente De 2012. Lipsa unui locotenent va face în cele din urmă diferența.

Primoz Roglic – Jumbo Visma

Foto: Getty Images

Cea mai puternică echipă, o superioritate netă la contratimp, o singură etapă cu adevărat grea. Cărțile sunt făcute pentru Roglic, care are prima șansă să își apere titlul. Pentru el strategia este destul de simplă: să facă un contratimp mare, iar în etapele valonate să ciupească din bonificații să aibă un avans comfortabil pentru etapa 17, Alto de Covatilla.

Roglic a dominat autoritar etapele valonate, cu sprinturi în grup redus sau sprinturi în urcare în ultimul km. A adunat trei victorii, iar din top 5 poate doar Dan Martin ar putea fi o amenințare în cazul unui final în grup compact. Un alt avantaj important al slovenului este și echipa Jumbo, care este de departe cea mai puternică. Fără Dumoulin, însă cu Gesink, Bennett, Vingegaard și Sepp Kuss , Roglic poate să controleze etapele cu ușurință fiind permanent înconjurat de coechipieri.

Singurele semne de slăbiciune ale slovenului au fost pe finișurile dificile – ploaia (jacheta) de pe Formigal și pantele infernale de pe Angliru. Covatilla este o cățărare grea iar Roglic a mai avut căderi spectaculoase în ultima săptămână.

Pronostic: Locul 1 – contratimpul e prea lung iar Roglic probabil va intra pe Covatilla cu un avans ușor de controlat.

Hugh Carthy – EF Pro Cycling

Foto: Getty Images

Britanicul Carthy este fără doar și poate revelația Vueltei. Lumea vorbește de o luptă Carapaz Roglic, însă când pantele au fost cu adevărat grele, Carthy a fost cel care a ieșit în evidență, fiind cel mai bun din grupul favoriților. De asemenea rutierul celor de la EF are un contratimp superior față de Carapaz și ar putea limita pierderile față de Roglic îndeajuns să poată ataca decisiv pe Covatilla. Mai mult de atât el va avea un ajutor important pe cățărări în persoana lui Michael Woods, care după victoria de etapă s-a pus 100% în slujba liderului.

Problemele lui Carthy vor fi cele 3 etape valonate între contratimp și etapa 17. Finișurile explozive nu îl avantajează deloc el pierzând mereu câteva secunde pe un astfel de teren.

Pronostic: Locul 2 – Prezența lui Michael Woods, un contratimp superior și o prestație mai puternică în etapele dificile ii dau un avantaj lui Carthy față de Carapaz.

Dan Martin – Israel Start-up Nation

Foto: Getty Images

Dan Martin este ”calul negru” al acestui tur, văzut de mulți ca un favorit-outsider. Probabil la una dintre ultimele sale șanse să obțină o victorie într-un Mare Tur, Martin a profitat pe deplin de traseul favorabil puncheurilor și se află pe locul 4 la general, la o aruncătură de băț de liderul Carapaz.

Problema lui Martin va veni azi la contratimp, unde este cel mai slab din acest cvintet. Șansa lui stă mai mult în ambițiile echipei Jumbo decât proprii coechipieri. Dacă evadările vor fi neutralizate, Martin are o șansă bună de a fura secundele de bonificație, având un kick aproape la fel de bun ca Roglic. Însă, dacă în aceste 3 etape de tranziție Martin nu preia tricoul roșu, este greu de crezut că va putea pe Covatilla. Cățărările lungi au fost o problemă pentru irlandez în acest tur, fiind distanțat de mai multe ori pe Angliru.

Pronostic: Locul 4 – Martin va profita de etapele de după contratimp, însă este o victimă sigură pe Covatilla

Enric Mas – Movistar

Foto: Marca

După o etapă mai puțin reușită pe Formigal, Mas revine în forță pe Angliru, devenind liderul autoritar al celor de la Movistar. Și cred că am și ajuns la problema lui Mas, care ar fi echipa pentru care concurează. Echipa lui Unzue arată la fel ca în anii trecuți – puternici individual, însă fiecare lider pe cont propriu. Cel mai bun exemplu este prestația lui Marc Soler, care nu și-a așteptat liderul pe Formigal, din cauza propriilor ambiții, ca apoi să fie distanțat cu ușurință pe Angliru. Mai există și un Valverde în top 10, însă veteranul își vede de propria lui cursă – probabil ultima unde mai poate fi competitiv.

Movistar ca echipă este puternică și ar putea încerca o ambuscadă pentru Roglic, însă la cât de dezordonată este, ne e greu să cred acest lucru.

Pronostic: Locul 5 – Mas pornește etapa de azi cu un handicap destul de mare – o distanță ce va crește constant până în ultima etapă.

Așadar Primoz Roglic se află cu poarta goală în acest Tur al Spaniei, însă, din cauza antecedentelor slovenului, ceilalți simt mirosul de sânge. Cine va profita? La ce an avem, nu ne-ar mira absolut nimic.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *