Turul Flandrei devine cea mai importantă cursă de o zi din octombrie, după ce Paris-Roubaix a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus. Cu o listă de start plină de staruri, De Ronde va fi o cursă pe cinste în care ne așteptăm la mult spectacol din partea celor mai buni cicliști de clasice din lume.

Ciclism A-Z vă propune o scurtă avancronică a traseului și a favoriților din cursa de duminică, 18 octombrie.

Traseul Turului Flandrei. Scurtat, dar la fel de intens

Ediția cu numărul 104 a De Ronde va fi ceva mai scurtă în acest an, spre deosebire de anii anteriori. Cicliștii vor avea de parcurs 243,3 kilometri, cu plecare din orașul Antwerpen și sosire în Oudenaarde.

Organizatorii au fost destul de secretoși în acest an, precizând puține detalii despre traseu, fiindcă vor să descurajeze oamenii să vină în cele mai importante zone ale cursei ca să își încurajeze favoriții.

Foto: Procyclingstats

Spre deosebire de competiția de anul trecut, De Ronde va fi mai scurtă cu aproximativ 24 de kilometri și au fost eliminate două ascensiuni „iconice”: Tenboose și celebrul Muur Kapelmuur. Acestea apăreau pe traseu după prima trecere de pe Oude Kwaremont. În schimb, a fost adăugat Valkenberg.

În total sunt 17 cățărări specifice Flandrei, iar prima va fi după 100 de kilometri – Kattenberg. Cursa va „exploda” în ultimii 60 de kilometri, atunci când avem ultimele treceri peste succesiunea Oude Kwaremont-Paterberg, dar și peste Koppenberg sau Kruisberg-Hotond.

În mod normal, cei mai importanți rutieri își dispută victoria după ultima trecere pe Kwaremont, urmând ca pe Paterberg să rămână doar cei mai puternici. Ultimii 13,5 kilometri sunt pe plat către finalul din Oudenaarde.

Listă de start de cinci stele în Turul Flandrei. Van Aert vs Van der Poel și debutul lui Alaphilippe

Wout van Aert – Belgianul a impresionat după restartul sezonului și a fost cel mai bun în Strade Bianche și Milano-Sanremo, curse pe care le-a câștigat. E vicecampion mondial, a arătat foarte bine și în Gent-Wevelgem și se anunță unul din marii favoriți la victorie.

Gent-Wevelgem herbekeken: dit lag aan de basis van de sneer van Wout van  Aert richting Mathieu van der Poel | Wielrennen | Sport | HLN
Foto: hln.be

Mathieu Van der Poel – Olandezul și-a intrat în formă în octombrie și țintea cel puțin un succes într-un Monument. Nu mai este Paris-Roubaix anul ăsta, așa că se va concentra doar pe De Ronde. Batavul a câștigat BinckBank Tour după o ultimă zi fabuloasă, cu atac în ultimii 50 de kilometri, iar scenariul se poate repeta duminică. Van der Poel a stat mereu lângă Van Aert pe cățărările din Gent-Wevelgem și i-a anihilat acțiunile de fiecare dată. Ca să fie primul în Flandra, Mathieu va trebuie să îl desprindă pe marele său rival.

Julian Alaphilippe – Campionul Mondial își face debutul în De Ronde. Și are alături de el o formație excepțională. Elegant Quick-Step (denumirea echipei pentru această cursă) propune mai multe nume, ca de obicei, dar nu putem să nu remarcăm debutul francezului. Pe lângă Alaphilippe, de urmărit din „haita de lupi” a lui Patrick Lefevere mai sunt Kasper Asgreen (locul 2 din 2019), Florian Senechal (locul 2 din Gent Wevelgem), Zdenek Stybar și Yves Lampaert. Sunt cel puțin cinci cicliști pe care Quick-Step va miza în cursa de duminică.

Julian Alaphilippe takes his first win as world champion at Brabantse Pijl  2020 - Cycling Weekly
Foto: Getty Images

Alberto Bettiol – Surprinzătorul câștigător din 2019 nu va mai beneficia de libertatea de anul trecut, atunci când s-a desprins de restul rivalilor pe Paterberg. Italianul vine în postura de lider pentru EF Pro Cycling și după o prestație bună în Gent-Wevelgem, acolo unde a terminat pe patru, dar mai important a fost că a arătat o formă consistentă. Dacă nu se va simți capabil de lucruri mari în De Ronde, EF poate miza și pe veteranul Sep Vanmarcke.

Mads Pedersen – Fostul campion mondial va fi liderul lui Trek-Segafredo. Danezul merge tactic impecabil, așa cum a făcut-o și Gent-Wevelgem unde a câștigat, așa că va fi de luat în seamă pentru victorie. Pedersen are alături de el o echipă competitivă, care mai propune nume precum Stuyven, Theuns, Skuijns sau Kirsch.

Gent-Wevelgem 2020 - Mads Pedersen conquers cobbles to win Gent-Wevelgem -  Eurosport
Foto: Eurosport

Oliver Naesen – O nouă speranță a belgienilor stă în picioarele liderului de la AG2R. Până să vină Van Avermaet (n.r. a semnat cu Ag2R din 2021), Naesen va trebui să se descurce singur. Este un rutier constant, anul trecut a venit pe locul 7, dar încă nu a izbutit să câștige vreo clasică importantă. Poate fi șansa lui duminică?

Matteo Trentin – CCC Team își va juca cărțile într-una din ultimele curse, iar italianul Trentin este lider în absența lui Van Avermaet. Rutierul în vârstă de 31 de ani a rulat tactic impecabil în Gent-Wevelgem, terminând pe locul al treilea. Până să plece la UAE (din 2021), Trentin își poate trece în palmares cel mai mare succes din carieră, având o carte bună de jucat.

Michal Kwiatkowski – Polonezul de la Ineos reprezintă șansa britanicilor să spere la un succes într-o clasică anul ăsta. „Kawasaki” a depus o muncă fantastică în Turul Franței. În clasicele din Ardeni a mers bine și a bifat un loc 6 în Săgeata Brabanteză și Săgeata Valonă și un loc 10 în Liege-Bastogne-Liege. Alte posibile soluții pentru Ineos ar fi Gianni Moscon sau Luke Rowe.

Gent-Wevelgem 2020 Men's race - As it happened - Eurosport
Foto: Eurosport

Tiesj Benoot – Tânărul belgian de la Sunweb va fi lider în De Ronde și vine după un loc 6 în Liege-Bastogne-Liege. Alt traseu și alt tip de cățărări. Însă a dovedit că este capabil și de top 10 în Turul Flandrei, așa că va fi un ciclist de urmărit în Monumentul de duminică.

Alți rutieri de urmărit: Tim Wellens & John Degenkolb (Lotto-Soudal), Alexander Kristoff (UAE), Alexey Lutsenko (Astana), Daniel Oss (BORA), Nils Politt (Israel Start-Up)Edvald Boasson Hagen (NTT), Nikki Terpstra (Total Direct Energie), Sonny Colbrelli & Dylan Teuns (Bahrain-McLaren), Stefan Kung (FDJ).

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *