Sezonul 2020 din ciclism se apropie de final, iar ultima mare competiție din acest este Turul Spaniei. Scurtată din cauza pandemiei la doar 18 etape, La Vuelta propune, ca de obicei, un traseu montan. Rutierii vor străbate nordul Spaniei și sudul Franței (Munții Pirinei). Va exista, de asemenea, și o probă contra-cronometru, dar și câteva oportunități pentru puținii sprinteri prezenți în cursă.

Chris Froome, Richard Carapaz, Primoz Roglic, Tom Dumoulin, Guillaume Martin, Thibaut Pinot, Enric Mas, Alejandro Valverde, Daniel Martinez sau Michael Woods sunt printre rutierii care se vor alinia la startul din 20 octombrie.

Ciclism A-Z vă prezintă cinci etape în care se poate decide clasamentul general în al treilea Mare Tur din 2020:

Etapa a 6-a: Biescas – Col du Tourmalet (136,6 kilometri)

Deși până în această zi vom avea câteva finișuri al altitudine în Țara Bascilor, primul test cu adevărat pentru favoriții la tricoul roșu va fi duminică, 25 octombrie, chiar înainte de prima zi de pauză. O rundă scurtă, dar intensă și care se va desfășura aproape în totalitate în Franța.

Foto: lavuelta.es

Sunt trei cățărări pe parcurs, dintre care două de categorie specială. Se începe pe Alto de Portalet (29,1 km cu 3,1% pantă medie), apoi se continuă cu Col d’Aubisque (16,6 km cu o pantă medie de 7,2%) și se încheie pe Tourmalet (19 km cu pantă medie de 7,4%). Ultima dată când s-a ajuns pe această ascensiune într-o cursă a fost în Turul Franței 2019, atunci când s-a impus Pinot în fața lui Julian Alaphilippe și Steven Kruijswijk.

Etapa a 11-a: Villaviciosa – Alto de la Frappona. Lagos de Somiedo (170 kilometri)

A doua săptămână din Vuelta propune o altă zi montană pentru favoriții de la general. Din nou va fi o zi scurtă, dar foarte intensă. Pe traseu sunt repertoriate cinci cățărări, dintre care patru sunt de categoria întâi (inclusiv finalul), dar și o ascensiune de categoria a treia pe post de aperitiv (la început).

Foto: lavuelta.es

Ascensiunile ce preced Alto de la Frappona sunt Alto de la Colladona, Alto de la Cobertoia și Perto de San Lorenzo. Se ajunge pe Frapponna pentru prima dată din 2014 încoace. La ediția din acel an am avut un duel pasionant între Contador și Froome. Cățărarea finală are 16,5 kilometri cu o pantă medie de 6,2%. După șapte kilometri va urma însă o scurtă coborâre, iar ultimii 6500 de metri au o pantă de 9,4%.

Etapa a 12-a: La Pola Llaviana – Alto de l’Angliru (109,4 kilometri)

Organizatorii Vueltei au pregătit un al doilea weekend foarte greu pentru rutieri. După ce în ziua de sâmbătă a fost o etapă cu patru cățărări de categoria întâi, în prima duminică din noiembrie îi așteaptă la final monstruosul Angliru.

Foto: lavuelta.es

Până la Angliru etapa are patru ascensiuni repertoriate: două de categoria a treia și două de categoria întâi (Alto de la Mozqueta și Alto del Corda). Pe Angliru s-a ajuns ultima oară în Vuelta în 2017, atunci când Alberto Contador a bifat ultimul succes al carierei. Cățărarea din Asturia are 12,5 kilometri cu o pantă medie de 9,8%. Nu lungimea este punctul forte al ascensiunii, ci duritatea sa. Ultimii 3 kilometri au și pante de 23,5%, însă finalul este în coborâre. Se va da, cu siguranță, o bătălie pe cinste pentru tricoul roșu.

Etapa a 13-a: Muros – Mirador de Enzaro (Contratimp Individual – 33,7 kilometri)

După o zi de pauză în localitatea A Coruna, săptămâna decisivă din Vuelta debutează cu proba adevărului: contratimpul. Organizatorii au propus o distanță destul de lungă pe un traseu ușor valonat și cu final într-o cățărare de categoria a treia.

Foto: lavuelta.es

Și nu este doar o simplă ascensiune, ci un adevărat „monstru”. Mirador de Ezaro are 1,8 kilometri cu o pantă de 14,6%. Ultima dată s-a ajuns în Vuelta în 2016, atunci când s-a impus din evadare francezul Alexandre Geniez, iar la general se duelau Contador, Valverde și Purito Rodriguez.

Așadar, contratimpul îi avantajează mai mult pe oamenii de general, chiar dacă 95% din traseu este plat. Finalul însă va pune diferențe serioase între favoriți.

Etapa a 17-a: Sequeros – Alto de la Covatilla (178,2 kilometri)

În afara contratimpului, săptămâna a treia aduce oportunități și pentru sprinteri sau puncheuri. Ultima bătălie pentru general se va da în runda a 17-a, penultima din Vuelta.

Foto: lavuelta.es

Sunt repertoriate patru cățărări de categoria a 3-a, una de categoria întâi la începutul zilei (Puerto del Portillo de las Battuecas) și finalul de pe Covatilla. Stațiunea de ski apare destul de frecvent pe harta Vueltei, iar ultima dată a fost în 2018 în a 9-a zi. S-a impus atunci Ben King din evadare, iar tricoul roșu era Simon Yates.

Cățărarea de categorie specială de la final are 8,1 kilometri cu o pantă medie de 8% și maximă de 11%. Va fi ultima șansă pentru rutierii de general să definitiveze clasamentul ediției din 2020.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *