Ziua de 3 Octombrie marchează începutul, inedit putem spune, al Turului Italiei. Cu această ocazie echipa Ciclism A-Z vă propune o listă de 5+1 rutieri care pot face spectacol în acest Giro.

Jefferson Cepeda – Androni Giocattoli – Sidermec

Școala de ciclism Gianni Savio propune pentru acest Giro un tânăr ecuadorian de doar 22 de ani, Jefferson Cepeda. Italianul are un ochi bun pentru rutieri talentați. Este îndeajuns să ne uităm la rutieri precum Bernal sau Sosa care s-au clădit sub mâna lui. Cepeda este un cățărător pur, care se descurcă binișor la contratimp, anul trecut a câștigat o etapă montană în Tour de l’Avenir, iar anul acesta s-a bătut cu plutonul profesionist în Tour de Savoie Mont Blanc, sosind pe locul 10 la general. Fiind vorba de Androni, probabil Cepeda va fi omul lor pentru evadările montane, unde ar putea fi o greșeală ca lumea să-l subestimeze.

©Twitter @mrconde

Michael Matthews – Team Sunweb

A fost oarecum o surpriză absența lui ”Bling” Matthews din Turul Franței, având în vedere în ce formă e. A venit recent pe locul 7 la mondiale, pe un traseu care nu i se potrivea deloc, a câștigat Clasica de la Plouay și a venit pe podium în MSR, în spatele lui Wout van Aert și Julian Alaphilippe. Matthews poate să conteste atât etapele de sprint, cât și cele valonate sau în ușoare urcare, fiind unul dintre favoriți la tricoul ciclam.

Tobias Foss – Jumbo Visma

Egan Bernal – Tour de L’Avenir 2017 / Tour de France 2019

Tadej Pogacar – Tour de L’Avenir 2018 / Tour de France 2020

Tobias Foss – Tour de L’Avenir 2019 / Tour de France 2021?

©Norges Cykleforbund

Există corelație în ultimii ani între învigătorii din Tour de L’Avenir și Tour de France. Dacă ne luăm după această tendință Foss ar trebui să câștige Turul Franței de anul viitor. Până atunci însă e mult, așa că să ne reîntoarcem la Giro. Foss debutează anul acesta într-un mare tur ca o piesă importantă, poate cea mai importantă, din locomotiva montană a lui Kruijswijk. Rolul lui Foss ar putea fi asemănător lui Sepp Kuss din TdF – ultima linie de apărare în fața adversarilor. Nu avem dubii că Foss va fi unul dintre cei mai vizibili oameni din trenul Jumbo.

Alexander Vlasov – Astana

Deși pe hârtie Fuglsang este liderul Astanei, mulți îl consideră pe tânărul rus ca fiind o alternativă mult mai bună pentru clasamentul general. Anul acesta Vlasov a fost un monstru. A obținut 3 victorii (etapă montană în Tour de la Provence, Mont Ventoux Denivele și Giro delle Emilia) și s-a clasat în top 5 în FIECARE CURSĂ unde a participat. Asta în contextul în care a participat în Lombardia (locul 3) și Tirreno (locul 5) și a fost mai mereu un locotenent sau co-lider. Cu siguranță Vlasov își va juca șansele la general și este principalul candidat pentru tricoul alb, acordat celui mai bun tânăr.

©Getty Images

Peter Sagan – Bora Hansgrohe

Sagan debutează în Giro! Pandemia a dat lucrurile peste cap dar Sagan în cele din urmă va participa pentru prima dată în Giro. Este o alegere surprinzătoare deoarece el vine după un Tur al Franței destul de modest, iar plasamentul Giro în calendar se suprapune cu E3, Turul Flandrei și Paris – Roubaix, care fix pică în ultima zi a cursei. Probabil obiectivul slovacului este să ”spele” rușinea din TdF și să obțină măcar o victorie (el nu a câștigat de 1 an și 3 luni), după care va decide dacă termină sau nu cursa. Întrebarea este: vom avea un Sagan ”înfometat”? Sau continuă deziluzia?

Alegerea expertului – Alex Hovco, Deceuninck Quickstep

Joao Almeida – Deceuninck Quickstep

©Tim De Waele / Getty Images

Tânărul portughez are un sezon solid fiind aproape de victorie în Giro dell’Emilia (bătut chiar de Vlasov) și obținând mai multe clasări în top 10 – în contextul în care ”împărțea” echipa cu Remco Evenepoel în majoritatea curselor. Soarta însă l-a împins în fotoliul de lider al echipei, iar Almeida cu siguranță își va încerca norocul. Poate este prea necopt pentru o luptă în clasamentul general (cu siguranță totuși că își va testa forța), dar în etapele valonate sau montane Almeida poate aduce victorie ”haitei de lupi”.

Mențiuni notabile:

  • Attila Valter – CCC – Câștigătorul din Turul Ungariei, Valter este un cățărător redutabil, un om care are tupeu să atace.
  • Brandon McNulty UAE – Un alt tânăr de perspectivă, un contratimpist veritabil, care poate călca în urmele lui Tadej Pogacar.
  • Alvaro Hodeg Deceuninck Quickstep – Hodeg va primi în sfârșit șansa de a fi sprinter într-un mare tur, iar nefiind o companie la fel de selectă ca în Franța, columbianul are șanse bune de victorie.
  • Filippo Ganna – Ineos – Giro începe cu un contratimp, iar campionul mondial la ITT va încerca să-și schimbe tricoul curcubeu cu cel roz.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *