La începutul fiecărui tur al Franței, de 8 ani, se pune o întrebare, mai mult retorică : „Cine îi poate lua tricoul verde lui Peter Sagan?”. Răspunsurile sunt de cele mai multe ori evazive de tipul “ar putea fi X”, “ar putea încerca Y”, însă niciodată până acum supremația triplului Campion Mondial nu a fost pusă la îndoială.

2020 era anul în care Sagan trebuia să devină unicul deținător al recordului de Maillot Vert câștigate. Echipa îi era dedicată, lucru pe care nu l-am putea spune că se întâmpla în anii anteriori, când la Tinkoff trebuia să împartă echipa cu Alberto Contador. Traseul îl avantaja mai tare ca niciodată, fiind puține etape perfect plate în care care câștigătorul să poată lua cele 50 de puncte și să creeze un ecart important față de slovacul ce ar fi sosit în zona locurilor 3-5. Pandemia a amestecat însă cărțile, Sagan fiind momit (se spune) cu o primă frumoasă pentru participarea în Giro, care ar fi condus la o formă mai slabă în Tur. La acest fapt se poate adăuga și relația tensionată a lui Peto cu hometrainerul, pe care spune că nu l-ar fi folosit pe perioada de izolare.

Cu toate acestea Sam Bennett a reușit să câștige (și nu să răpească) tricoul verde. Pe merit. Dacă în prima săptămână tricoul s-a mutat de la Bennett la Sagan și apoi invers, în etapele în care Sagan făcea în general diferența, în special prin distanțarea sprinterilor puri, acest lucru nu s-a mai întamplat. La fel cum nu s-a mai întâmplat o chestiune care era lege în anii anteriori: Plecarea lui Sagan în evadare, culegerea punctelor de la sprintul intermediar și lupta pentru etapă; singura încercare de acest tip fiind un eșec. Un moment de cotitură în istoria acestui tricou verde îl constituie, cu siguranță, etapa în care Sagan a fost declasat. Aceasta se poate să fi fost picătura de plumb care a umplut pantofii campionului slovac.

Sam Bennett a fost o prezență constantă, disputându-și toate finișurile de etapă în dueluri strânse. Totodată a fost și o prezență extrem de activă la sprinturile intermediare. Faptul că de cele mai multe ori era primul rutier din pluton care trecea linia sprintul intermediar, și îl mai și intercala pe Morkov între el și adversari, reprezintă dovada pură a faptului că Bennett a muncit pentru acest tricou, făcând din el un obiectiv clar, împreună cu echipa sa.

Faptul că a câștigat etapa Turului ce poate fi ușor intitulată “Campionatul Mondial al sprinterilor” nu este decât o nouă dovadă care să ateste supremația sa în etapele în care viteza reprezintă cheia pentru a învinge.

Sursa foto: francetvinfo.fr, eurosport.com

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *