Turul Franței a devenit într-un sezon lovit de pandemie primul Mare Tur al sezonului. Competiția din Hexagon va debuta pe 29 august, cu o etapă extrem de dificilă în Nice. Organizatorii au renunțat la kilometrii de contratimp pe plat și au propus un traseu montan, dar și o probă contra-cronometru în ascensiune. Ciclism A-Z vă propune cinci etape montane în care se poate decide clasamentul general.

Etapa a 8-a (Cazères ›Loudenvielle – 141 de kilometri)

Deși avem un start dificil în Nice, cu multe ascensiuni și coborâri, o rundă cu adevărat importantă pentru general va fi în a 8-a zi. Sunt doar 141 de kilometri, dar pe traseu sunt trei cățărări gigantice – două de categoria întâi și una de categorie specială.

Sursă profil: letour.fr

Col de Mente (6,9 km cu 8,1%), Port de Bales (12,2 km cu 7,6%) și Col de Peyresourde (9,7 km cu 7,5%) sunt cele trei ascensiuni înșiruite în ultimi 90 de kilometri. Ultimele două au figurat pe traseul Turului Occitaniei, în etapa a 3-a, competiție în care Team Ineos a fost prezentă cu Egan Bernal. Finalul în coborâre și intensitatea cățărărilor reprezintă o zi în care se pot pierde minute sau secunde, asta în condițiile în care echipa unui lider la general nu este pregătită să acționeze în situațiile importante.

Etapa a 15-a (Lyon› Grand Colombier – 174,5 kilometri)

Spre finalul celei de-a doua săptămâni avem în „meniul” Le Tour 2020 o altă rundă extrem de importantă pentru general. Dacă prima parte a etapei este plată, spre final aduce acțiunea între favoriți.

Sursă profil: letour.fr

Mai întâi sunt două ascensiuni de categoria întâi: Montee de la Selle de Fromentel (11,5 km cu 8%) și Col de la Biche (6,9 km cu 8,7%). Urmează o coborâre lungă și urcarea final în cățărare pe Grand Colombier (17,7 km cu 7%). O urcare destul de neregulată, fiindcă are porțiuni și de 2% și ajunge apoi brusc la 10%.

Gigantul din Alpi va avea un rol important în clasamentul general, mai ales că se află în ultima parte a competiției.

Etapa a 17-a (Grenoble› Méribel – Col de la Loze – 170 kilometri)

În ultima săptămână una dintre primele runde este cea cu final în ascensiune în stațiunea Meribel, chiar pe Col de la Loze. Începutul este ușor, cu o porțiune lungă de plat, dar urmează în a doua parte a cursei legendara ascensiune de pe Col de la Madelaine, unde se ajunge la 1992 de metri altitudine. Sunt 15,8 kilometri cu 8,1%. Cățărarea a figurat și pe traseul unei etape din Criteriul Dauphine. Diferențe nu s-au făcut, dar o selecție serioasă în grupul favoriților, da.

Sursă profil: letour.fr

Urmează o coborâre lungă și abruptă unde, din nou, se pot face diferențe înainte de urcarea decisivă. Finalul este pe Col de la Loze (18,6 km cu 7,7%). Ultimii 2,6 kilometri de pe Loze sunt cei mai duri, având panta de 11% și 9%.

Etapa a 18-a (Méribel› La Roche-sur-Foron – 167,5 kilometri)

După un final în cățărare extrem de dificil, urmează o nouă zi haotică pentru favoriții la câștigarea Turul Franței. O nouă zi scurtă, dar foarte intensă încă de la început.

Sursă profil: letour.fr

Se începe cu o cățărare de categoria întâi – Cormet de Roselend (19,3 km cu 6%), urmată de o coborâre și alte trei ascensiuni legate – Cote de la Route des Villes (categoria a 3-a, 3 km cu 7%), Col de Saises (categoria a 2-a, 15 km cu 6,3%) și Col des Aravis (7,1 km cu 6,8%). Punctul culminant al zilei se va consuma pe penultima urcare a zilei.

Montee du plateau de Glieres (6,1 km cu 10,9%) este o ascensiune foarte dificilă, cu o pantă regulă, iar pe final cu zone fără asfalt. Urmează o coborâre tehnică și o altă urcare, dar nerepertoriată de 6 kilometri cu 4,5%. În cele din urmă, ziua se încheie cu o altă coborâre în localitatea La Roche-sur-Foron.

Etapa a 20-a (Contratimp individual, Lure› La Planche des Belles Filles – 36,2 kilometri)

Clasamentul general din Turul Franței se va decide, mai mult ca sigur, în penultima zi. În loc de o altă rundă montană, organizatorii au propus un contratimp individual montan. Chiar dacă prima parte este vălurită și nu aduce mari dificultăți, finalul va fi decisiv în economia stabilirii ierarhiei finale.

Sursă profil: letour.fr

Vor fi două puncte de cronometraj, al doilea chiar la baza cățărării de pe La Planche des Belles Filles, o ascensiune apărută tot mai des pe harta Le Tour. Sunt 6 kilometri cu 8,4% pantă medie, dar și multe porțiuni cu 10% și 11%, iar ultimii 500 de metri au 8,5%.

Traseul Turului Franței 2020 a fost construit special pentru un cățărător pur și mai puțin pentru un contratimpist, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori. ASO s-a îndreptat către modelul din Vuelta, cu multe etape montane și puține zile pentru sprinterii puri. De altfel, acești au la dispoziție doar patru zile în care își pot etala forțele.

Turul Franței va debuta pe 29 august, cu o etapă grea în Nice și se va încheie la Paris, pe 20 septembrie, după trei săptămâni extrem de dificile.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *