Turul Lombardiei 2020 încheie pe 15 august periplul italian început de după restartul sezonului. Cățărătorii au șansa de a-și trece în palmares un Monument, mai ales că în următoarea perioadă lumea ciclismului își va îndrepta atenție către Marile Tururi, chiar odată cu finalul lunii august.

Traseul Turului Lombardiei 2020

Ediția din 2020 a Turului Lombardiei trebuia să aibă 243 de kilometri, dar a suferit o mică modificare. Organizatorii au scurtat ruta cu 12 kilometri și, în total, rutierii vor rula 231 de kilometri între localitățile Bergamo și Como.

Cu un profil asemănător unui fierăstrău, cu multe urcușuri și coborâșuri, învingătorul din Giro di Lombardia se va decide în urma cățărărilor din ultima parte a cursei. Colle Gallo și Colle Brianza sunt doar „încălzirea” pentru ceea ce urmează în ultimii 70 de kilometri ai cursei.

Traseul Il Lombardia 2020. Sursă grafic: illombardia.it

Începând cu Madonna del Ghisallo (8,6 km cu 6,2%) va începe acțiunea în rândul favoriților. Urmează Colma di Sormano, o ascensiune atipică, cu o primă parte ușoară (5,1 km cu 6,6%), urmată apoi de „zidul din Sormano” (1,9 km, pantă media 15% și maximă de 25%). Aici se va face, cu siguranță, triajul în rândul favoriților.

Urmează o porțiune de plat și ultimele două cățărări: Civiglo (4,2 km cu 9%) și San Fermo della Battaglia (2,7 km cu 7,2 pantă media și maximă de 10%). Din vârful San Fermo mai rămân 6 kilometri până la finiș în coborâre până în localitatea Como.

Favoriții Turului Lombardiei 2020

Remco Evenepoel – Rutierul lui Deceuninck Quick-Step pornește din postura de mare favorit. A câștigat Turul Burgosului și Turul Poloniei după restartul sezonului, iar Turul Lombardiei ar fi „cireașa de pe tort” pentru un (re)debut perfect. Singurul său minus ar fi lipsa de experiență în gestionarea unui astfel de Monument, dar și pantele dificile de pe cățărările din nordul Italiei. Remco este la prima participare într-un Monument.

Remco Evenepoel, în Turul Poloniei. Foto: Getty Images

Vincenzo Nibali – Axat doar pe cursele de pe teren propriu, Nibali își construiește forma pentru Turul Italiei, marele său obiectiv, dar este văzut ca unul dintre favoriți și în Turul Lombardiei. Cunoaște bine cursa, a câștigat-o de două ori (2015 și 2017) și are experiența necesară în a gestiona o astfel de cursă.

George Bennett și Antwan Tolhoek – Un duo puternic la Jumbo-Visma, cea mai în formă echipă post pandemie. Bennett a fost extrem de puternic în Grand Piemonte, cursă pe care a și câștigat-o. Planul „B” pentru Jumbo ar fi Tolhoek, un cățărător extrem de talentat.

George Bennet, în Turul Lombardiei. Foto: Getty Images

Jakob Fuglsang și Aleksandr Vlasov – Astana are și ea două cărți de jucat, la fel ca Jumbo și Trek. Fuglsang a demonstrat că este într-o formă bună în Strade Bianche și Turul Poloniei, în timp ce Vlasov este surpriza plăcută a restartului sezonului. Rusul a câștigat, recent, Mont Ventoux Denivele Challanege.

Giulio Ciccone – Asul din mâneca al lui Trek-Segafredo. Dacă Nibali nu se simte bine, atunci Ciccone va avea șansa lui la victorie. A arătat ca poate produce surpriza pe un traseu dificil, bifând un top 10 în Gran Piemonte, cursa pregătitoare pentru Monumentul din nordul Italiei.

Richard Carapaz – Ineos își va juca toate cărțile pe ecuadorian, deținătorul trofeului din Giro. Sud-americanul a câștigat o etapă în Turul Poloniei, dar s-a retras prematur din cursă din cauza unei accidentări. Forma sa sportivă este pusă la îndoială, dar rămâne unul dintre favoriți. Pentru gruparea britanică ca plan „B” sunt Ivan Sosa și Gianni Moscon.

Maximilian Schachmann, în Strade Bianche. Foto: Getty Images

Maximilian Schachmann – Germanul pare să fi preluat rolul de lider al Borei în cursele de o zi. A terminat pe trei în Strade Bianche și este unul dintre oamenii de urmăriți în Lombardia. Se descurcă excelent pe cățărările „explozive” din Italia și are capacitatea mentală și fizică de a gestiona o cursă așa de grea.

Mathieu Van der Poel – Olandezul a rulat bine în Gran Piemonte și a prins ultima treaptă a podiumului. Mathieu încă își construiește forma, însă rămâne de văzut cât de bine se va descurca în Lombardia, o cursă pe care o „înfruntă” pentru prima dată.

Alți cicliști de urmărit: Atilla Valter (CCC Team), Rafal Majka (BORA), Jesus Herrada (Cofidis), Wilco Kelderman (Sunweb), Diego Ulissi și Fabio Aru (ambii de la UAE Team Emirates), Carlos Betancur (Movistar), Ben Hermans (Israel Start-Up).

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *