Remco Evenepoel. Acest nume stă pe buzele tuturor specialiștilor din ciclism. Sezonul abia a revenit de două săptămâni, dar Evenepoel reușește să ne uimească. Din nou. Îl va opri cineva?

„Va trebui să profităm la maxim înainte să capete prea multă experiență, pentru că peste doi sau trei ani va fi imposibil de bătut”. Sunt cuvintele lui Mikel Landa, ibericul care l-a înfruntat pe Evenepoel în Turul Burgosului. Și nu, Landa în niciun caz nu este un rutier de mâna a doua. Ciclistul lui Bahrain-Merida știe ce se va întâmpla în ciclism. Urmează lumea lui Remco Evenepoel!

La doar 20 de ani a câștigat patru curse pe etape. Și o clasică, desigur. Și nu una ușoară. Vorbim de Clasica San Sebastian, o cursă de o zi cu un profil dificil, cu urcări scurte și solicitante. Trebuie să fii extrem de bun pe întreaga durată a zilei. Și Remco a fost la chiar la prima participare. Dar se aștepta cineva să țintească în 2020 victoria într-un Mare Tur? Probabil că nu.

Remco Evenepoel, pe podium în Burgos. Sursă foto: SuperSport

Remco Evenepoel, următorul „canibal” din ciclism?

Poate că după Innsbruck 2018 ne-am fi așteptat să vedem un mic monstruleț în clasice. Ești la Deceuninck Quick-Step și la ce te gândești? Ce poate scoate echipa asta din „joben”? Un rutier de clasice, la asta s-ar gândi mulți. Nu e chiar așa…

Deși am fost tentați să spunem că Remco se va axa pe clasice, chiar nu am fost atenți la declarațiile sale. Nici măcar eu. M-am bazat pe „auzite” și pe predicțiile presei locale. Ca să fiu sincer am rămas sceptic în privința acestui băiat. Bine, are un talent uriaș și este un urmaș demn al lui Eddy Merckx în cursele de o zi, așa cum spuneau belgienii. Așa am crezut și eu, mai ales că putea câștiga cam toate clasicele la ce „foame” de victorie avea. Însă el voia altceva. Să fie om de general. Ăsta a fost visul unui băiat, care în trecut se pregătea să devină fotbalist. Și bine că nu a făcut-o. Ce talent pierdea ciclismul!

Revenind. Remco vrea să devină om de general. Ce face? Se antrenează la altitudine, apoi are rezultate încă din primul sezon la profesioniști. Câștigă Turul Belgiei. Termină sezonul 2019 fiind protejat de echipă. Protejat de fani și de presă, bineînțeles. E normal. O adevărată „perlă” nu se întreține așa de ușor pe cât credeți.

Urmează 2020. Cum începe Remco? Distruge concurența în Vuelta San Juan și Turul Algarve. Vine pandemia. Pauză forțată, dar încet-încet revin competițiile. Remco rămâne focusat pe Giro. Adversarii se tem. Vincenzo Nibali, un rutier cu o experiență uriașă în Marile Tururi, spune că Remco ar putea fi „surpriza” turului. Cum răspunde Remco?

„Nibali nu minte. Este un om cu multă experiență, deci dacă a spus că sunt favorit la victorie, atunci este adevărat. Dar nu voi vorbi despre asta. Discutăm după 25 octombrie (n.r. când se termină Giro”, a spus Remco, potrivit CyclingWeekly.

Tupeul puștiului atinge cote înalte. Vine Turul Burgosului. Ce face Remco? Victorie într-o etapă și la general. Patru (!) tururi pe etape adăugate în palmares. Cel mai tânăr învingător din istoria Turului Burgosului. După etapa a 3-a, Remco a făcut un gest la prima vedere egoist sau arogant. Cel puțin așa l-au catalogat unii specialiști. Explicația lui? „Este un semn al meu. Nu est menit să fie egoist. Dar mulți rutieri nu îl pot face. Asta este mișcarea lui Remco!”.

Urmează Turul Poloniei, Turul Lombardiei, Tirreno-Adriatico și Giro. Bine ați venit în lumea lui Remco Evenepoel!

Sursă foto principală: Getty Images

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *