Strade Bianche, competiție ce are loc în Italia, a fost una dintre primele care au fost anulate din cauza Covid-19 și este acum prima clasică din calendarul UCI World Tour reorganizat. Pe 1 August se va desfășura a 14-a ediție a cursei. Strade Bianche, una din cele mai „tinere” clasice ale sezonului, a avut o listă de câștigători impresionantă cum ar fi Fabian Cancellara, Philippe Gilbert, Michal Kwiatkowski sau, în cazul sezonului trecut, Julian Alaphilippe. Strade Bianche reprogramată are tot entuziasmul „Drumurilor Albe” toscane, plus incertitudinea sezonului „nou”.

Traseul Strade Bianche 2020

Strade Bianche are doar 184 de kilometri, dar cu un traseu care are foarte puține drumuri plate și cu 63 de kilometri de pietriș distribuiți pe cele 11 sectoare. Va fi, cu siguranță, o zi grea pentru rutieri. Cursa din acest an va fi diferită, deoarece prognoza meteo arată temperaturi în jur de 30 de grade și fără șanse de ploaie.

Sursă foto: strade-bianche.it

Praful va fi în meniu pentru toată lumea. Primul sector începe după 11 kilometri, apoi este urmat imediat de o secțiune de 5,8 kilometri la Ville di Corsano, care are pantă maximă de 10%. La Piana are 5,5 kilometri lungime și vine înainte de urcarea asfaltată spre Montalcino, care este de 4 kilometri la 5%. Înainte de jumătatea cursei și zona de alimentare, există 20 de kilometri de pietriș. Următorul sector din Asciano începe cu 54 de kilometri înainte de final, dar acest sector de 11,5 km va provoca principalele scindări ale cursei. Sectorul 9 are doar 800 de metri și este destul de abrupt pentru atacuri.

Ultimii 20 de km din Strade Bianche. Sursă foto: strade-bianche.it

Următoarele vor fi cățărările din Colle Pinzuto, de 2,4 km cu 15%, și Le Tolfe de un kilometru cu 18%, apoi cursa va intra în ultimii 15 kilometri. Faimoasa Via Santa Caterina cu o panta de 16% la final poate fi decisivă, deoarece aduce cursa pe linia de sosire în Piazza del Campo. Finish-ul din Piazza va fi unul liniștit, deoarece nu vor exista fani care să fie martorii câștigătorului când își va ridica mâinile în sus.

Favoriții Strade Bianche 2020

Pronosticul prinvind câștigătorul este unul foarte dificil, deoarece nimeni nu știe cine a rezistat cel mai bine în timpul pauzei Covid-19, aceasta fiind prima cursă adevarată pentru cea mai mare parte a plutonului. Încercarea de a alege un câștigător este întotdeauna grea, dar iată o listă cu rutierii de urmărit în cursa de sâmbătă:

Wout van Aert (Jumbo-Visma) se va alinia pentru a treia oară în Toscana, acesta având șansa sa de a obține primul loc, după ce a terminat pe podium în cele două ocazii. Noroiul i s-ar potrivi probabil fostului campion mondial de ciclocross, dar praful și pietrișul sunt în continuare în specialitatea sa. „De la începutul lunii iunie am lucrat în mod special la reluarea sezonului. Punem punctele finale în tabăra de antrenament din Tignes. Scopul meu este să fiu în formă imediat și să imi păstrez forma cât mai mult timp”, a spus Van Aert săptămâna trecută.

Van Aert și Van der Poel. Sursă foto: Niews Fire Wax

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) merge sâmbătă pentru prima dată în Strade Bianche. Actualul campioan mondial de ciclocross are clasă, așa cum am văzut în cursa Amstel Gold Race de anul trecut și în multe alte curse, astfel că a fi prezent pentru prima dată în Strade Bianche nu va fi un dezavantaj.

Echipa Deceuninck – Quick-Step se va alinia la start cu numele mari. Câștigătorul de anul trecut, Julian Alaphilippe, împreună cu Zdenek Stybar , câștigător în 2015, vor fi rutierii de urmărit. Arma secretă ar putea fi Bob Jungels, care este în căutarea unei schimbări de echipă la sfârșitul anului.

Julian Alaphilippe, Strade Bianche 2019 – Sursă foto: Luca Bettini/BettiniPhoto©2019

Greg Van Avermaet (CCC) este un alt rutier care trebuie să-și arate clasa, deoarece va avea nevoie de o echipă nouă (sau sponsor de echipă) pentru 2021. Van Avermaet va fi în fruntea acțiunii și vrea să termine cât mai în față sâmbătă. „Strade Bianche a fost întotdeauna una dintre cursele mele preferate. Că acum este prima mea cursă după pauza obligatorie cauzata de pandemie este destul de specială. Sper să mă comport cel puțin la fel de bine ca și în ceilalți ani în care am început acolo. În orice caz, am rămas motivat în timpul pauzei, iar în timpul contonamentului din Livigno am simțit că sunt în forma mea cea mai bună”, a declarat Van Avermaet înainte de cursă.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) are tot ce este necesar pentru a câștiga Strade Bianche. Triplu campion mondial este, fără îndoială, o mare vedetă, dar în sezonul comprimat și-a fixat două mari obiective: Turul Franței și Turul Italiei. Absentând din clasicele monument precum Turul Flandrei sau Paris-Roubaix, Sagan are o unică șansă de a-și trece în palmares o cursă de o zi în acest restart de sezon.

Tiesj Benoot (Sunweb) a câștigat cursa „în noroi” a Strade Bianche 2018, dar așteaptă cu nerăbdare praful de sâmbătă. „Strade Bianche este cursa care mi se potrivește cel mai bine la acest nivel. Am participat de patru ori si mereu am fost în față, dar va fi o ediție diferită decât în martie. Temperaturile sunt complet diferite, ceea ce conferă o dimensiune suplimentară. Chiar nu îmi pot estima șansele. Nu i-am văzut pe ceilalți rutieri în acțiune de multă vreme. Se simte puțin ca „Opening Weekend” din nou. Va fi interesant”, a spus Benoot înainte de cursă.

Tiesj Benoot – Strade Bianche 2018. Sursă foto: BikeRaceInfo

Au trecut 9 ani de când Philippe Gilbert (Lotto Soudal) a câștigat Strade Bianche. El concura pentru echipa Lotto (Omega Pharma-Lotto) atunci. Forma belgianului este necunoscută, dar această pauză lungă fără curse i-a oferit o șansă în plus pentru a se antrena pentru acest tip de cursă. Gilbert are, cu siguranță, șanse mari să termine pe podium.

Dublul câștigător (2014 și 2017), Michal Kwiatkowski (Ineos) ar dori probabil să egaleze cele trei victorii ale lui Fabian Cancellara, dar este mai interesat de Milan-San Remo săptămâna viitoare. Totuși, polonezul rămâne unul dintre oamenii de urmărit în cursa toscană.

Alberto Bettiol (EF Pro Ciclism) – câștigătorul din De Ronde van Vlaanderen va dori să arate că victoria sa din Flandra nu a fost o întâmplare. Fostul campion al Belgiei, Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), este un om de clasice, deși urcările abrupte ale Toscanei ar putea fi prea mult pentru el.

Jakob Fuglsang (Astana) a fost pe locul doi anul trecut și va dori, în mod evident, să treacă la treapta superioară a podiumului. Tadej Pogacar (Emiratele Emiratelor Arabe Unite) ar putea fi o surpriză în Toscana. Este unul dintre „lupii” tineri din pluton și desi este focusat mai mult către Mari Tururi, acesta dorește să câștige curse de o zi. El a fost campion de ciclocross U23 și Elite.

Poate unul dintre „bătrânii” plutonului, Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) nu trebuie ignorat pentru cursa din Toscana. Nibali vizează în 2020 câștigarea Turului Italiei, dar mai întâi va participa în multe curse de o zi din Italia, în luna august. Strade Bianche reprezintă o bună oportunitate pentru veteranul lui Trek-Segafredo.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *