Ciclism A-Z a avut plăcerea de a sta de vorbă cu Bogdan Duca, unul dintre cei mai buni rideri de la echipa Dinamo BikeXpert Superbet Team. El ne-a acordat un interviu în exclusivitate, după cursa Țara Hațegului MTB Race. Duca a câștigat prima ediție alături de colegu său, Ede Molnar.

Bogdan Duca: ”Am fost întâmpinați de 2500 de oi”

CAZ: Ce părere ai despre participarea ta în Țara Hațegului MTB Stage Race?

Bogdan Duca: Cursele pe etape sunt “punctul meu slab”. Îmi place atât conceptul cât și modul în care trebuie să te mobilizezi să ai bicicleta, echipamentul și nutriția bine puse la punct. Fiind și o cursă pe echipe adaugă și mai multă dinamică. Per total, a fost o competiție care mi-a plăcut și la care aș reveni oricând.

CAZ: Care a fost etapa ta favorită?

Bogdan Duca: Cu siguranță prima etapă de 90 km cu 3200 m. Știam că vom putea pune o diferență semnificativă între noi și ceilalți. Totul a mers ca uns de la început la final. Iar traseul a avut de toate: forestiere, zona alpină, rădăcini, bolovani, coborâri și urcări interminabile.

Bogdan Duca și Ede Molnar, în Țara Hațegului. Sursă foto: Tibi Hila (hila.ro)

CAZ: Cunoșteai dinainte traseele? Sau ai mers ”blind” pe ele?

Bogdan Duca: Nu cunoșteam nici zona, dar nici traseele. Am mers cu traseele încărcate în dispozitivele Garmin. Dar și așa se poate spune că am mers blind pe ele, pentru că au fost rătăciri și în situația asta.

CAZ: Cum ți s-au părut traseele (ca dificultate, lungime, diferență de nivel, tehnicitate ș.a.m.d)?

Bogdan Duca: Traseele au fost super, zona are mult de oferit. Chiar am fost plăcut impresionat de ce am găsit acolo. Traseele, după părerea mea, sunt accesibile tuturor, acum depinde de antrenamentul fiecăruia și viteza cu care le abordezi, asta schimbând puțin datele problemei. În viziunea mea așa ar trebui să arate traseele unei curse pe etape.

CAZ: Ce ți-a plăcut cel mai mult din tot concursul?

Bogdan Duca: După cum am spus, la început formatul acesta de cursă îmi place foarte mult, deci implicit pentru mine toată cursa a fost o super experiență, chiar și cu momentele mai puțin plăcute. Dar cred că cel mai mult am fost uimit de felul în care am lucrat alături de colegul meu Ede. Chiar dacă, în mod normal, avem stiluri și caractere diferite, în cursă totul a mers neașteptat de bine, slăbiciunile unuia fiind acoperite de celălalt și invers.

CAZ: Ai recomanda concursul riderilor mai puțin antrenați, care sunt obișnuiți mai mult cu curse de o zi? Crezi că este realizabil pentru ei?

Bogdan Duca: Celor mai puțin antrenați le-ar fi puțin greu, lucru ce ar lua cu siguranță din farmecul cursei. Dar toți am pornit de undeva, așa că antrenamentul se poate face pentru o astfel de cursă. Merită!

CAZ: Care a fost momentul marcant pentru tine din toate cele patru zile?

Bogdan Duca: Dacă ar fi fost doar unul …. au fost multe în care am considerat cursa terminată pentru noi. La prolog pe o zonă destul de ușoară am căzut într-un șanț. În a doua etapă înainte de ultima coborâre aveam 10 minute avans și pe o potecă în vârf am fost întâmpinați de 2500 de oi. O bună bucată de drum am stat pe loc. Iar în ultima etapă cu 23 de km înainte de final caseta spate a colegului a cedat, așa că am alergat, am împins și am riscat mult restul cursei.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *