Gregor Muhlberger (BORA-Hansgrohe) a câștigat ediția a 10-a din Turul Sibiului, după o prestație fantastică atât individuală, cât și colectivă din partea echipei germane, prezentă în premieră într-o competiție din România.

Cu două formații de World Tour la start, Turul Sibiului a sărbătorit în plină pandemie o ediție fantastică, cu un pluton de cinci stele pentru o cursă din țara noastră. Startul s-a dat cu clasicul prolog din centrul vechi. O furtună apărută la câteva minute de la start a dat peste cap socotelile.

Primii șase-șapte plecați au scos cel mai bun timp, iar marea surpriză a venit la final. Nikodemus Holler de la Bike Aid (formație continentală) a dat marea lovitură a zilei, bifând cel mai mare succes din carieră. Ceilalți cicliști nu au riscat în timpul acestei furtuni, dar partea bună a fost că pe final nu a mai plouat, iar asfaltul s-a mai uscat. Totuși, doar Patrick Konrad, marele favorit al cursei, a încheiat pe un loc 10 onorabil. Urma însă marele gigant din Transilvania, Transfăgărășanul și al său final la Bâlea Lac, dar și un contratimp dificil la Păltiniș, pe lângă o rundă pentru sprinteri pe Bulevardul Victoriei din Sibiu.

Gregor Muhlberger, cel mai bun pe Transfăgărășan și Păltiniș

Așa cum era de așteptat, BORA-Hansgrohe a făcut legea în pluton vineri. Runda cu final pe Transfăgărășan a fost pregătită minuțios, iar trupa germană și-a propulsat cei doi lideri către primele două poziții de pe podium. Din puține imagini avute de pe cățărarea de final, Gregor Muhlberger a fost mai activ decât Patrick Konrad. Cei doi au mers în tandem alături de Matteo Badilatti (Israel Start-Up) și marea surpriză a competiției, Remy Rochas (Nippo-Delko), singurul rutier de la o formație Pro-Continentală ce a emis pretenții în fața celor „mari”.

Sursă foto: Focus Photo Agency

Konrad a accelerat în ultimii 5-6 kilometri, s-a desprins de Muhlberger și Badilatti, dar Gregor l-a ajuns fără să dea senzația că a depus efort. Dintre Konrad și Muhlberger ai fi pariat pe cel dintâi înaintea turului sau etapei, dar Mulhberger era ciclistul mai bun. Konrad chiar a dus trena pe ultimele sute de metri, iar victoria i-a revenit lui Muhlberger, cel care avea să anunțe că el este adevăratul lider al Borei.

Confirmarea a venit în contratimpului de duminică, în lungime de 12,5 kilometru de la Păltiniș, care a fost în urcare. Muhlberger a rulat fantastic, conservator și a pus față de rivalii săi un avans de peste un minut. Konrad a terminat gâfâind la 1:04 și s-a confirmat ceea ce se anticipa pe Transfăgărășan. Muhlberger a fost cel mai bun om al echipei și a meritat din plin succesul din Turul Sibiului, prima competiție importantă de la restartul sezonului de ciclism. Podiumul final din Turul Sibiului 2020 a arătat în felul următor: 1. Gregor Muhlberger, 2. Patrick Konrad (+1:01), 3. Matteo Badilatti (+1:52).

Dintre sportivii români cel mai bine s-a clasat Serghei Țvetcov, așa cum era de așteptat. Țvetcov nu s-a simțit bine în runda de pe Transfăgărășan, acuzând o durere de măsea cu care a rulat și în contratimpul de pe Păltiniș. Țvetcov a încheiat pe șase proba contra-cronometru și la general a venit între primii 30 (mai exact pe locul 28). De remarcat și prestația puștiului Iustin Vaidian, care a terminat pe locul 8 la prolog și, în general, a avut o prestație bună la debutul său într-o competiție de asemenea anvergură.

Pascal Ackermann, dominant la sprinturi

Fanii ciclismului din România l-au așteptat și pe Pascal Ackermann la Sibiu. Germanul nu a dezamăgit și a dominat cele două runde cu final la sprint. Pe Bulevardul Victoriei i-a devansat fără probleme pe Rudy Barbier și Riccardo Stacchioti, în timp ce Edi Grosu a venit pe locul patru.

Sursă foto: Focus Photo Agency

Ackermann a recidivat și în ultima zi, în semi-etapa 3B, cu final în Piața Mare din Sibiu. BORA a dus o trenă fantastică în ultimii 5 kilometri, colegii l-au propulsat din nou către victorie pe Ackermann. Germanul a câștigat fără probleme la final, fiind urmat de colegul său Michael Schwarzmann, în timp ce Eduard Grosu a completat podiumul.

Eduard Grosu, în general, a fost extrem de activ în acest Tur al Sibiului. Locul 4 în etapa a 2-a și locul 3 în semi-etapa 3B sunt rezultate bune, având în vedere concurența acerbă din acest an. La fel de bine a mers și Nippo, cu un loc 4 la general prin Remy Rochas, plus alte runde în care a animat plutonul. Per total o evoluție lăudabilă pentru românul nostru și echipa sa.

Ciclism A-Z a onorat Turul Sibiului cu cei mai mulți jurnaliști prezenți la fața locului (patru), acoperind în cele cinci zile competiția într-un mod profesionist. Urmăritorii de pe Facebook au fost „răsfățați” cu cele mai noi informații, video-uri 3D, live-uri de la fața locului și vizualuri de înaltă calitate pentru rezultatele de etapă. Vom continua munca noastră și anul viitor, când sperăm să facem și mai multe lucruri pe care ni le propunem, dar mai ales să trăim vremuri normale.

Sursă foto principală: Focus Photo Agency

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *