Cătălin Sprînceană, vicepreședintele Federației Române de Ciclism, a fost invitatul nostru la Ciclism A-Z TV. Cătălin ne-a povestit despre calificarea României la Jocurile Olimpice în proba de mountain-bike. El a descris acest eveniment drept „principalul său obiectiv” în cadrul Federației.

De asemenea, Cătălin ne-a vorbit și despre planurile Federației de a trimite măcar un sportiv la Olimpiadă pe partea de MTB. Totodată, Cătălin a avut doar cuvinte de laudă pentru Dascălu, cel care ne reprezintă cu succes în competițiile internaționale.

”Calificarea la Olimpiadă a fost un vis de-al meu, atunci când am acceptat să candidez pentru funcția asta de vicepreședinte la FRC, mi-am zis că trebuie să fac ceva. Să schimb ceva ce nu funcționa tocmai bine, și a fost un vis și o ambiție de fapt de a contribui la această calificare a țării la Olimpiadă, la proba de mountain-bike, pentru că ultima participare a fost a lui Tudor Oprea în 2004. Deci o perioadă destul de mare, din 2004 până în 2020. E o perioadă lungă în care România nu a fost reprezentat la Olimpiadă, și atunci pot să-ți spun că mi-am turat toate motoarele împreună cu colegii mei pe acest obiectiv. A fost principalul meu obiectiv în Federația Română de Ciclism.

Am avut noroc cu Vlad Dascălu, care a venit în 2016 în România la Campionatul Național de XCO. A făcut o treabă foarte bună, l-am cunoscut, iar din momentul acela am început să comunicăm. Din 2017 a făcut parte din BikeXpert Racing Team, echipa noastră. Împreună cu el și cu Lucian Logigan, care deja avea o experiență în calificările pentru Rio (n.r Olimpiada din 2016), care din păcate nu s-au întâmplat, cu sfaturile lui Tudor Oprea, care a fost la fel de implicat în povestea asta, cu Răzvan Jugănaru, cu Ede Molnar. Am reușit o treabă bună, zic eu, pentru că la finalul lui august, atunci când Vlad a câștigat Campionatul Mondial din Canada și automat România s-a calificat la Jocurile Olimpice, noi de fapt am reușit calificarea cu acest plan A.”, a spus Sprînceană, pentru Ciclism A-Z.

Federația a avut două planuri pentru a califica România la Olimpiadă

”Planul A era de fapt ca Vlad să meargă la Mondial și să scoată un loc bun, care să califice țara, pentru că regulamentul UCI permitea acest lucru dacă concurai pentru categoria Elite sau pentru U-23 și te clasai imediat sub țările deja calificate, automat se califica și cu rezultatul foarte bun. Vlad a câștigat și ne-am calificat.

Planul B a fost strângerea de puncte, după o strategie destul de discutată în special cu Tudi. El avea experiența asta, a mai multor calificări. În 20 mai 2018 a început perioada de calificări pentru Olimpiada de la Tokyo, iar în acel moment primii trei rideri conform regulamentului UCI punctau pentru calificarea țării. După un filtru în primele luni ale lui 2018, adică după participarea mai multor sportivi la mai multe competiții UCI, s-au departajat primii rideri cu care Federația a continuat în acest program olimpic.

Evident era vorba despre Dascălu, Luci Logigan, la fel cu experiență în cross-country, și Ede Molnar de la noi, de la BikeXpert. Practic aceștia au fost primii trei rideri din clasamentul UCI ce s-au departajat de ceilalți, pentru că au fost mai mulți români ce au participat la curse în 2018. A urmat o perioadă de doi ani în care oamenii ăștia au fost plecați la tot felul de competiții, în special în Tucia, Grecia, toată zona asta geografică de sud-est a Europei, pentru a strânge puncte. Totodată, organizatorii din România au făcut eforturi pentru ca ei să fie prezenți la cât mai multe concursuri și să să adune punctele necesare.

Așadar, atunci când Vlad a câștigat Mondialul și a calificat România, noi oricum eram cu acest plan B eram eligibili, pe locul 21. Deci dacă era ceva ce mergea greșit, cu siguranță ne-am fi calificat cu ajutorul punctelor strânse de ei”, a mai declarat Cătălin, pentru Ciclism A-Z.

Livestream Ciclism A-Z cu Cătălin Sprînceană

Publicată de Ciclism A-Z pe Sâmbătă, 9 mai 2020
Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *