Într-o perioadă în care cursele de o zi se află în prim-plan în Belgia, cățărătorii au o șansă să se remarce pentru prima dată în acest sezon. Paris-Nice reprezintă o primă oportunitate pentru rutierii cu pretenții de clasament general în Marile Tururi să arate în ce formă sunt la început de primăvară.

Traseul

Ca în fiecare an Paris-Nice debutează cu o rundă grea, destinată mai degrabă puncheurilor. Nici ediția din 2020 nu face excepție, așa că prima rundă va avea loc în jurul Parisului, pe finalul zilei rutierii fiind nevoiți să treacă peste o cățărare pe pavate, Cote de Neuphhle-le-Chateau,  în lungime 1,4 kilometri cu pantă medie de 7,8%. Aceasta este repertoriată cu 4,5 kilometri până la final, în localitatea Plaisir.

Următoarele două zile sunt destinate sprinterilor, dar pot apărea și borduri pe parcurs, plutonul urmând să treacă prin zone cu vânt lateral. Apoi, în a patra zi, urmează contratimpul individual în lungime de 15 kilometri din Saint-Amand-Montrond, localitatea în care s-a născut Julian Alaphilippe.

Runda a 5-a are pe parcurs cinci cățărări repertoriate, fiind o bună oportunitate pentru o evadare să aibă câștig de cauză în finalul din La Cote-San-Andre. Urmează etapă este asemănătoare, având un profil ca dinții unui fierăstrău, în „meniul zilei” fiind plasate nu mai puțin de șapte ascensiuni. Din nou, evadarea are o șansă bună la victorie.

Sâmbăta, în penultima zi, va avea loc etapa regină. Se ajunge în Nice, se pleacă din acest oraș, iar finalul va fi pe Valdeblore La Colmaine (16,3 kilometri cu o pantă medie de 6%). Dacă cineva vrea să câștige competiția, aici este șansa cea mai bună. Dacă nu o fac, atunci mai există o oportunitate în finalul din Nice, unde sunt repertoriate patru cățărări, iar ultima, Cote d Aspremont (3,9 km cu 3,7%), apare pe traseu cu 18 kilometri până la finalul de pe Boulevard des Anglais din cel mai mare oraș de pe Coasta de Azur.

Favoriții

Din cauza epidemiei de Coronavirus, mai multe echipe de World Tour s-au retras și nu vor participa în curse în următoarele două sau trei săptămâni. Echipele ce s-au retras din competiție sunt:  Astana, CCC Team, Jumbo-Visma, Mitchelton-Scott, Movistar, Team Ineos și UAE Team Emirates.

Prin urmare, la startul competiției se vor afla doar 18 echipe, dintre care 12 sunt de World Tour și 5 Pro-Continentale (Arkea-Samsic, Nippo-Delko, Team Total Direct Energie, Circus-Wanty Gobert, B&B Hotels-Vital Concept).

Prin urmare, fără Egan Bernal (deținătorul trofeului), Primoz Roglic sau Tadej Pogacar, favoriții pentru victoria la general sunt:

Nairo Quintana. Cine s-ar fi așteptat ca Nairo să renască odată cu trecerea la Arkea-Samsic? Probabil puțini. Quintana a fost impresionant în luna februarie, câștigând Tour de la Provence și Tour du Haut Var în urma unor victorii strălucitoare pe Mont Ventoux și Col d’Eze. Arkea pare să îi fi oferit a doua șansă în carieră, iar Quintana livrează pe măsura așteptărilor. Urmează un prim test important pentru sud-american, mai ales că a „scăpat” de câțiva adversari de marcă, precum Bernal sau Roglic.

Nairo Quintana, Tour de La Provence
(Foto: Cor Vos)

Julian Alaphilippe. Față de sezonul precedent, Julian pare să nu fie într-o formă prea bună. Sau doar își construiește altfel vârful pentru acest sezon. Cert este că Alaphilippe nu a adunat niciun succes până acum, dar în Paris-Nice va avea multe șanse, printre care și contratimpul din localitatea natală.

Sergio Higuita. Nu putem să îl trecem cu vederea pe Higuita, un alt columbian de urmărit în viitorul apropiat în Marile Tururi. El și echipa EF Pro Cycling au oferit o demonstrație de forță în Turul Columbiei, competiția câștigată în final de Higuita. În Paris-Nice îl vom urmări în special în rundele din weekend, unde va vâna o victorie de etapă și, de ce nu, o clasare pe podium la general.

Vincezo Nibali. Veteranul italian de la Trek-Segafredo trebuia inițial să meargă în Tirreno-Adriatico, dar cursa s-a anulat. În atare condiții, Nibali își construiește forma pentru Giro în Paris-Nice, unde va avea o șansă bună să câștige. În Volta Algarve, Nibali a arătat din ce în ce mai bine de la o zi la alta.

Vincenzo Nibali, Drome Classic
(Foto: James STARTT/Agence Zoom)

Romain Bardet. Ca și în cazul lui Nibali, Bardet ar fi urmat un traseu similar, cu participare în Strade Bianche și Tirreno-Adriatico, dar planurile s-au schimbat. Pe teren propriu, Bardet are o presiune în plus, dar poate bifa cel puțin o victorie în rundele montane.

Thibaut Pinot. Despre Pinot nu se pot spune multe. Cel puțin nu acum. Liderul lui FDJ nu a realizat nimic notabil în cursele de mai mică importanță din luna februarie, astfel că nu se pot aștepta multe de la el nici în Paris-Nice. Forma lui maximă trebuie să fie atinsă în Turul Franței, după cum a declarat și Marc Madiot, managerul echipei.

Pe lângă cățărători, mai mulți sprinteru sau puncheuri cu nume și-au anunțat prezența în Paris-Nice: Peter Sagan, Pascal Ackermann, Maximilian Schachmann, Sam Bennett, Elia Viviani, Caleb Ewan, Phil Bauhaus, Nacer Bouhanni, Max Walscheid, Niccolo Bonifazio și Bryan Coquard.

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *