Așteptarea a luat sfârșit. Sezonul de clasice debutează sâmbătă, 29 februarie, odată cu Omloop Het Nieuwsblad, iar Ciclism A-Z vă oferă o scurtă avancronică a competiției în care vă prezintă cinci puncte de interes pentru prima cursă de o zi din 2020.

Până să vorbim despre favoriți și ce o să urmăriți sâmbătă, să spunem că Omloop va avea 200 de kilometri, plecarea făcându-se din Gent și finalul având loc în Ninove. De-a lungul traseului sunt repertoriate nu mai puțin de 13 cățărări scurte, dar abrupte și șapte porțiuni de piatră cubică. Partea decisivă a cursei va fi, ca de obicei, atunci când favoriții vor trece peste Muur Kapelmuur și Bosberg, poziționate pe traseu în această ordine. Așadar, ingrediente suficiente pentru un spectacol garantat, dar să vedem către ce ne îndreptăm interesul:

Este „Haita de lupi” a lui Lefevere de neînvins?

Odată ce vorbești de clasice este clar că Deceuninck Quick-Step pornește ca principală favorită în acest tip de curse. Deținătorul trofeului vine chiar de la „haita de lupi” condusă din umbră de Patrick Lefevere. Acesta este Zdenek Stybar, cehul care a rulat din punct de vedere tactic impecabil în 2019. S-a ținut de Greg Van Avermaet pe Muur și Bosberg, apoi a dat atacul decisiv dintr-un grup de cinci rutieri cu 2,5 kilometri înainte de final. Deceuninck nu a mai infiltrat în față minim doi cicliști, dar l-a avut pe cel mai inteligent tactic. Și în 2020 Stybar este liderul echipei, dar de fiecare dată Quick-Step vine și cu alte variante.

În echipa pentru sâmbătă se mai regăsesc, printre alții, Bob Jungels, Kasper Asgreen sau Yves Lampaert. Toți trei au capacitatea să suplinească o eventuală formă mai slabă a lui Stybar. De urmărit în special va fi Asgreen, locul 2 din Turul Flandrei 2019. Întrebarea se pune: există o echipă capabilă să îi învingă? Răspunsul îl aflăm sâmbătă, unde sunt șanse mari să avem o nouă cursă pe ploaie.

Revenirea lui Wout van Aert

Mai bine de șase luni a stat pe bară Wout van Aert, el revenind oficial în februarie într-o competiție de cyclocross. Recuperarea lui se face treptat, iar Omloop va fi un test benefic înainte de obiectivele sale majore: Turul Flandrei și Paris-Roubaix.  Ciclistul lui Jumbo-Visma ar fi trebui să participe în cursele din Italia, dar din cauza coronavirusului a decis să aibă un alt program și să meargă în Belgia.

Wout Van Aert, Tour de France 2019, etapa 10
Imagine: teamjumbovisma.nl

În Omloop ar fi trebuit să fie și Mathieu Van der Poel, mai vechiul său rival din cursele de cyclocross, dar o răceală l-a impiedicat pe câștigătorul din Amstel să participe atât în cursa de sâmbătă, cât și în Kuurne-Bruxelles-Kuurne, competiție ce va avea loc duminică.

Enigma numită Mads Pedersen

Trek-Segafredo îl are pe campionul mondial en-titre în lot, dar nimeni nu știe cum va performa. Mads Pedersen a impresionat o lume întreagă în Yorkshire, anul trecut, dar testul suprem pentru el începe de sâmbătă. El și-a început sezonul în Australia, unde cel mai notabil rezultat a venit în proaspăt înființata Race Torquay, când a terminat pe locul 7.

Ce va face acum Pedersen? Mulți se întreabă, nimeni nu știe. Dacă ne luăm după rezultatele de anul trecut, practic nu ar trebui să îl trecem la favoriți pe Mads. Dar cum tricoul curcubeu îți oferă o altă statură, Mads va fi în centrul atenției, fie că își dorește acest lucru sau nu. În 2019, cel mai bun rezultat a fost locul 33 în Gent-Wevelgem, iar în Omloop a venit pe 105. Extrem de modest, dar performanța din septembrie poate să îi transforme în bine cariera ciclistului în vârstă de 24 de ani.

Mai poate câștiga Van Avermaet o clasică importantă?

În 2019 s-a tot chinuit, a fost mereu prezent, dar a clacat pe final. Greg Van Avermaet, liderul absolut al lui CCC, nu a livrat la nivelul așteptărilor. În Omloop s-a impus de două ori la rând, în 2016 și 2017. Anul trecut s-a întrecut în atacuri pe Kapelmuur și Bosberg, dar de fiecare dată adversarii au rămas alături de el.

Anii au trecut și peste Greg, ajuns între timp la 34 de ani. Experiența îl va ajuta enorm în momentele grele, dar totul depinde de cum își va doza forțele în momentele importante. Pentru Van Avermaet un al treilea succes în Omloop ar fi un „boost” de moral important înainte de Turul Flandrei și Paris-Roubaix, cursele premium din aprilie.

Ultima victorie a lui Van Avermaet în Omloop Het, 2017
Imagine: Sirotti

Experiențe noi pentru Gilbert și Benoot

Philippe Gilbert și-a încheiat experiența de la Deceuninck cu un succes fabulos în Paris-Roubaix. Îi mai lipsește doar Milano-Sanremo, o cursă care e în pericol de anulare din cauza epidemiei de COVID-19. Înainte de Omloop, Gilbert nu se simte bine, el acuzând o răceală ce i-a afectat performanțele din Turul Comunității Valenciene și Turul Algarve, primele competiții pentru care a debutat la Lotto-Soudal. La 37 de ani, Gilbert este un nume important de luat în seamă pentru cursa de sâmbătă.

În aceeași situația se află și Tiesj Benoot, un belgian format de Lotto-Soudal. Acesta a plecat la Team Sunweb, unde are libertate totală și este un ciclist de urmărit în Omloop. Benoot debutează în 2020 după ce în stagiunea anterioară nu a încheiat cursa din Flandra, dar a compensat cu rezultate bune de-a lungul primăverii: locul 5 în Strade Bianche, locul 5 în Dwaars Door Vlaanderen și locul 9 în Turul Flandrei.

Phillipe Gilbert, Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot – E3 Harelbeke, 2017

Pe lângă cei enumerați până acum, mai sunt de urmărit în Omloop cicliști ca Oliver Naesen (Ag2r), Alexander Kristoff (UAE), Niki Terpstra (Direct-Energie), Michael Valgren (NTT Pro Cycling), Gianni Moscon și Ian Stanaard (ambii de la Ineos), Sep Vanmarcke (EF Education) sau Dylan Teuns (Bahrain-McLaren).

Share & Tweet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *