Turul Franței 2020: Francezii, în avantaj?

Marți, 15 octombrie 2019, traseul din Turul Franței 2020 a fost dezvăluit în capitala Franței, Paris. Ediția de anul viitor se va desfășura între 27 iunie și 19 iulie.

Dacă pentru mulți cățărători Le Tour va trece în planul secund pentru a aborda o mai bună pregătire în vederea cursei elitei masculine de la Jocurile Olimpice, francezii par să fie avantajați de traseul din sezonul viitor. Din totalul celor 21 de etape, organizatorii au pus pe traseu doar un singur contratimp individual, în runda a 20-a, și acela cu final în cățărare pe La Planches des Belles Filles.

De mult timp ASO a dat de înțeles că va transforma oarecum etapele din Turul Franței, punând mai multe cățărări, scurtând kilometrii parcurși, dar și runde pe plat, așa cum se întâmplă, de obicei, în Vuelta. Asta ar putea face bine sau în unele cazuri rău, acum totul depinde de rutieri, pentru că, nu-i așa, ei fac competiția să fie spectaculoasă.

Din 21 de runde, nouă vor fi pe plat, cel puțin pe hârtie, pentru că, în teorie, mai sunt câteva dificultăți pe traseu în unele etape, ceea ce nu ar avantaja deloc sprinterii. În total vor fi parcurși 3,470 de kilometri, fiind repertoriate nu mai puțin de 29 de cățărări de categoria a doua, întâi și de categorie specială. Din opt runde montane pe care le vor parcurge rutierii, patru vor avea finiș la altitudine, dintre care două ascensiuni vor apărea în premieră pe harta Le Tour.

Tour de France 2020 route: stage one profile

Startul, deja anunțat, se va de pe Costa de Azur din Nice, cu o primă zi dedicată sprinterilor, însă cu trei cățărări pe traseu și un circuit pe care îl vor străbate de trei ori, urmând ca finalul să aibă loc pe celebrul bulevard unde se încheie și cursa Paris-Nice, Promenade des Anglais. Runda a doua aduce și o primă oportunitate pentru cățărători, de-a lungul celor 190 de kilometri fiind repertoriate Col de la Colmiane, Col du Turini (14,9 km cu 7,3%) și Col d’Eze (7,8 km cu 7%), ultimii 20 de kilometri desfășurându-se în coborâre. Așadar, două zile și posibil să avem doi purtători distincți ai tricoului galben.

Tour de France 2020 route: stage two profile

Urmează o nouă zi pentru sprinteri la Sisteron, urmând ca organizatorii să plaseze deja primul final la altitudine în a patra zi pe Ocieres-Marlette, o ascensiune ce nu a mai figurat pe harta turului de mai bine de trei decenii. Ultima dată s-a trecut în 1989, dar un episod important din istoria competiției a avut loc în anul 1971, atunci când Luis Oscana a reușit să îl desprindă la un moment pe Eddy Merckxs și să îi ia la final nu mai puțin de opt minute.

Apoi, caravana Le Tour se va îndrepta către Pirinei în weekend, dar până atunci urmează o zi de tranziție între Gap și Privas, iar apoi apare al doilea finiș în cățărare pe Mont Aigoual, făcând un start de tur extrem de entuziasmant pentru cățărători. Pirineii apar pe harta Turului Franței cu doar două etape montane, niciuna neavând vreun final la altitudine, ci pe traseu apar ascensiuni precum Col de Mente, Port des Bales, Col de Peyresourde, Col de la Hourcere, Col de Soudet sau Col de la Marie Blanque.

După o zi de pauză, săptămâna a doua se va concentra în prima sa parte pe runde destinate sprinterilor și favorabile unor evadări, printre ele fiind inclusă și cea mai lungă etapă, de 218 kilometri între localitățile  Chauvigny și Sarran. De menționat în weekend-ul al treilea cele două zile cu final în cățărare: primul în runda a 13-a la Puy Mary (ascensiune aflată în premieră în TdF) și al doilea în runda a 15-a pe Grand Colombiere, o altă ascensiune trecută de mai multe ori în edițiile anterioare, dar care nu a figurat niciodată ca final de etapă.

Imagine

În fine, ultima săptămână aduce runde pentru evadări, un nou finiș la mare altitudine pe Col de la Loze (2304 metri altitudine – „plafonul” Le Tour din 2020), dar și mult așteptatul contratimp individual de 36 de kilometri în cățărare pe La Planche des Belles Filles din penultima rundă, a 20-a. Clasicul final de la Paris aduce încheierea unei noi ediții extrem de montane în care francezii Thibaut Pinot sau Julian Alaphilippe pot emite pretenții serioase la câștigarea tricoului galben. Însă, rămâne de văzut și abordarea lui Team Ineos, care îi va avea la start pe Chris Froome și Egan Bernal.

Pentru cele mai proaspete informații din lumea ciclismului urmărește în fiecare zi pagina Ciclism A-Z de pe Facebook. Ciclismul este pasiunea noastră!

Like & Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *