Patru concluzii după Turul Spaniei 2019

Turul Spaniei, ultimul Mare Tur din sezonul 2019, s-a încheiat duminică la Madrid la finalul unor săptămâni pline de spectacol. Ciclism A-Z vă oferă patru concluzii pe care le tragem după competiția iberică.

Imagini pentru roglic vuelta 2019 madrid

Roglic a trecut testul maturității

Poate că la 29 de ani este destul de târziu să câștigi o asemenea competiție de anvergură, dar Primoz Roglic a găsit, într-un final, maturitatea necesară pe șosea pentru a duce la capăt misiunea cu care începe orice mare competiție. Slovenul a pornit ca mare favorit și în Turul Italiei, dar lipsa unei echipe puternice alături de el în munți, plus o formă sportivă modestă în unele momente cheie, au dus la un eșec pe care nu îl aștepta, ocupând locul trei la final. Lucrurile s-au schimbat câteva luni mai târziu, atunci când Roglic a învățat din greșeli, a gestionat mai bine lupta cu rivalii săi și la capătul celor 21 de etape și-a îndeplinit obiectivul.

Progresul a devenit treptat la Primoz, iar după un loc 4 în Turul Franței 2018 și un loc 3 în Giro 2019, slovenul a izbutit într-un final să facă o națiune mică fericită. De data aceasta și Jumbo-Visma s-a comportat exemplar în majoritatea situațiilor (mai puțin în etapa cu bordura din runda a 17-a), iar Primoz i-a adus grupării olandeze o performanță uriașă. Pentru Jumbo-Visma urmează vremuri bune în sezoanele viitoare, transformarea într-o forță a ciclismului făcându-se cu brio. Locul 3 în Giro, locul 3 în Turul Franței (prin Steven Kruijswijk) și acum victoria lui Roglic din Vuelta. Ce sezon!

Imagini pentru tadej pogacar 2019 vuelta
  • Tadej Pogacar – noul star al ciclismului

Pe Remco Evenepoel l-a descoperit toată lumea ciclismului la Campionatele Mondiale din 2018, a confirmat în 2019 în cursele mari, câștigând Clasica San Sebastian, dar viitorul sună extrem de bine și în Marile Tururi. Pentru că tot am discutat până acum de Slovenia, ei bine această națiune mai propune un nume pentru anii următori: Tadej Pogacar. Rutierul lui UAE-Team Emirates, câștigător al Tour de L’Avenir în 2018, a impresionat foarte mult în Vuelta, câștigând nu mai puțin de trei etape și terminând pe locul trei în clasamentul general, dar și tricoul alb, de cel mai bun tânăr al competiției.

Pogacar nu s-a impus în etape ușoare, ci în unele extrem de dificile și cu o ușurință debordantă (mai ales în etapa a 20-a). La doar 20 de ani și la prima participare, Pogacar a rezistat cu brio unor săptămâni dificile și și-a pus amprenta definitiv în structura echipei UAE. Din 2020 cu siguranță va fi unul din pionii importanți în structura echipei și, dacă își menține aceeași seriozitate și constanță pe cățărări, poate câștiga foarte rapid un Mare Tur. Cu siguranță el va fi unul din rutierii de urmărit în viitoarea stagiune.

Imagini pentru alejandro valverde  2019 vuelta podium
  • Valverde, la  19-a prezență în top 10 într-un Mare Tur

Ciclismul rămâne un sport în care performanța se poate face și după ce treci de 35 de ani. Nu sunt foarte multe exemple în acest caz, dar Alejandro Valverde a fost, este și va fi unul din marii cicliști din istorie. Veteranul iberic în vârstă de 39 de ani, în prezent campion mondial, a mai bifat un podium într-un Mare Tur.

Constant pe munți, mereu lângă Roglic și ceilalți rivali, Valverde s-a simțit excelent pe cățărările de pe pământul natal și a ajuns într-un top din toate timpurile pe primul loc. Alejandro are în palmares 19 clasări în top 10 în Marile Tururi. I-a depășit în mod oficial pe Gino Bartali, Pedro Delgado și Felice Gimondi. Nimic de spus despre spaniol. Și încă va mai rula doi ani!

Imagini pentru miguel angel lopez  2019 vuelta
  • Miguel Angel Lopez rămâne o dezamăgire

A ajuns la vârsta de 25 de ani și încă nu a confirmat. Oare ce se întâmplă cu Miguel Angel Lopez? Columbianul a fost considerat al doilea favorit la câștigarea Turului Spaniei, dar nici în acest sezon nu a confirmat. Rezultatele de top ale sale rămân cele două clasari pe locul 3 în Giro și Vuelta din 2018. În rest, Lopez mai mult și-a dezamăgit echipa decât a confirmat.

În acest sezon doar locul 5 în clasamentul general pentru columbian, care a pierdut dramatic și tricoul alb în ultima rundă montană de sâmbătă. A purtat în două rânduri tricoul roșu în prima săptămână, dar s-a considerat de fiecare dată că este prea devreme. Tactica falimentară a Astanei și neputința lui Lopez au mai adus un eșec într-o competiție ce putea aduce multe bucurii în Kazahstan. Din păcate s-ar putea ca pentru „Superman” Lopez aceste înfrângeri să devină o rutină de care nu mai poate scăpa și care l-ar împiedica să câștige într-o zi un tur de trei săptămâni.

Like & Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *