AVANCRONICĂ/ Turul Spaniei, de la A la Z. Cine va triumfa pe meleagurile iberice?

Ultimul Mare Tur al sezonului, La Vuelta, va începe la finalul săptămânii, pe 24 august, iar Ciclism A-Z vă oferă o avancronică a traseului și favoriților.

Insiprați de succesul Turului Franței și Turului Italiei, spaniolii au decis să aibă și ei un tur de ciclism foarte important în țara lor, iar Juan Pujol a pus bazele acestei competiții, care a ajuns în timp al treilea cel mai important tur din lume. Inițial s-a disputat primăvara, în aprilie, dar cum cei mai importanți cicliști alegeau să meargă în cursele de o zi sau  să se pregătească de Giro, data de desfășurare s-a modificat, iar locul Vueltei în calendar este pus din 1995 în lunile august și septembrie.

În prezent competiția din Peninsula Iberică este organizată de societățile Unipublic și Amaury Sports Organisation (cei care se ocupă și de Le Tour), iar directorul cursei a rămas Javier Guillen. În total au avut loc 73 de ediții, cele mai multe victorii la general fiind obținute de Roberto Heras (4). Învingătorul din 2018 a fost britanicul Simon Yates, urmat pe podium de Enric Mas și Miguel Angel Lopez.

În cele ce urmează vă prezentăm traseul și favoriții ediției cu numărul 74.

TRASEUL

În mod tradițional, Vuelta propune un traseu spectaculos, cu multe greutăți pentru participanți, însă atractivă pentru spectatori. Dificultatea ridicată a traseului aduce și multe ocazii de a face diferența și de a ataca ceilalți concurenți. Astfel, pentru succesul final, rutierul are nevoie de abilități remarcabile, de o pregătire fizică și mentală corespunzătoare și, nu în ultimul rând, de multă ambiție pentru a demonstra ceva în ultimul Mare Tur al acestui sezon. Toate acestea fac cursa extrem de deschisă.

Traseul din acest an conține 8 etape cu final in ascensiune. Dintre acestea se remarcă Alto de Javalambre, cățărare ce apare în premieră in Vuelta, Alto de Los Machucos sau Cortalsd’Encamp.

Turul debutează în Salinas de Torrevieja cu un contratimp pe echipe. După o etapă de dificultate medie, urmată de o prima oportunitate pentru sprinteri, plutonul părăsește Costa Blanca. Parcurgând o etapă de tranziție, ce se poate încheia la un sprint masiv, plutonul se pregătește pentru primul test important din etapa a 5-a, când se ajunge la altitudinea de 1950m pe cățărarea aflată la prima apariție în tur, Alto de Javalambre. După alte 3 etape de dificultate medie, plutonul se înfruntă cu o etapă scurtă de doar 95km, însă ce conține pe parcurs o cățărare de categorie specială (Col de la Gallina), o cățărare de categoria 1 și două de categoria 2, finalul fiind în ascensiune la 2095m pe Cortalsd.Encamp. Clasamentul general al favoriților va suferi modificări importante în aceste prime zile.

După prima zi de pauză va avea loc un contratimp individual de 36.2km. Acesta face și trecerea din Spania în Franța, finalul etapei fiind la Pau. Plutonul revine în Țara Bascilor pentru câteva etape interesante. După două etape de deal, ideale pentru o victorie din evadare, urmează o etapă ce adună 6 cățărări și un final la Alto de Los Machucos. Urmează un final la sprint în Oviedo, iar apoi plutonul revine în munți pentru alte două etape cu final în ascensiune înainte de o nouă zi de pauză.

Ultima săptămână prezintă 2 etape dedicate sprinterilor, o etapă extrem de dificilă ce cuprinde 4 cățărări de categoria 1 și una de dificultate medie, înainte de sprintul final din Madrid.

FAVORIȚII:

Cinci stele: Primoz Roglic

Jumbo-Visma tinde să devină una din cele mai puternice echipe din World Tour, rezultatele din ultimii ani transformând echipa britanică într-o sperietoare pentru restul competitoarelor. Achiziția lui Tom Dumoulin pentru 2020 nu face decât să arate forța financiară de care dispune Jumbo, dar mai ales  faptul că va da câte un mare favorit în toate cele trei Mari Tururi. Așa se întâmplă și în Vuelta, unde participă principalul favorit la victorie, Primoz Roglic. Slovenul a mai fost în această postură înainte de Giro, dar a încheiat doar pe locul trei la final fără să impresioneze prea mult.

Să vină oare momentul revanșei în Vuelta? Vom afla de-a lungul celor trei săptămâni. Cert este că Roglic se va baza pe o echipă puternică în munți (însă din nou fără Laurens De Plus – câștigătorul din BinckBank Tour), dar cu Steven Kruijswijk (locul trei din TdF), George Bennett, Robert Gesink și Sepp Kuss ajutoare puternice în munți.

Patru stele: Miguel Angel Lopez

La patru stele îl regăsim pe principalul adversar al lui Roglic, columbianul Lopez. Ajuns la 25 de ani, pare că Miguel să aibă mentalitatea necesară să treacă peste locul trei de anul trecut și să îl transforme într-o victorie istorică pentru Columbia. De altfel, 2019 pare să fie anul sud-americanilor în Marile Tururi, iar Lopez poate completa această triplă coroană a ciclismului.

Astana i-a pregătit o echipă stelară în munți, având ajutoare ca Jakob Fuglsang, frații Ion și Gorka Izagirre, Dario Cataldo sau Luis Leon Sanchez. Totul va depinde acum de forma lui, rezultatele nefiind tocmai satisfăcătoare în Turul Poloniei, singura competiție pe care a abordat-o înainte de Vuelta.

Imagini pentru nairo quintana, alejandro valverde

Trei stele: Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Steven Kruijswijk

Cum Richard Carapaz s-a accidentat și echipa l-a înlocuit cu Jose Rojas, Movistar îi va avea ca lideri pe Quintana și Valverde, care vor juca un rol important într-un deznodământ final. Valverde poartă tricoul de campion mondial, se află pe teren propriu, așa că un top 10 la general îi surâde în condițiile în care nu sunt foarte mulți pretendenți.

Pe de altă parte, Quintana a dezamăgit crunt în Le Tour, alegându-se la final doar cu o victorie de etapă. Din 2020 cel mai probabil va rula pentru Arkea-Samsic, iar în Turul Spaniei nu ne putem aștepta decât la o clasare în top 10. Din nou, Movistar pare favorită în clasamentul pe echipe și poate clasa trei cicliști între primii 10, așa cum s-a întâmplat în luna iulie în Turul Franței.

Cât îl privește pe Kruijswijk, acesta a venit să îl ajute pe Roglic, dar nu îl excludem din calculele unui posibil podium. Olandezul a arătat o constanță remarcabilă în Le Tour, a fot ferit de incidente neplăcute, iar în Vuelta se poate clasa pe un loc bun la general, chiar dacă în pe munți va fi ajutorul coechipierului sloven.

Imagini pentru fabio aru 2019

Două stele: Esteban Chaves, Tao Geoghegan Hart, Fabio Aru

În această categorie regăsim doi cățărători cu speranțe uriașe de a câștige cât mai multe Mari Tururi, dar accidentările i-au împiedicat să bifeze acest lucru. Chaves nu a reușit nimci notabil în Giro, dar Vuelta poate fi cursa în care să revină ceea ce a fost în trecut, adică un pretendent la podiumul final.

Același lucru se poate spune și despre Aru, fost câștigător al cursei în 2015, dar între timp măcinat de accidentări. Problemele s-au rezolvat, a dus până la capăt Turul Franței, iar recent Aru a declarat că se simte în stare să se bată pentru victorie. Sunt multe semne de întrebare în ceea ce îl privește dar este de urmărit italianul de la UAE.

Pe de altă parte, Team Ineos nu aduce o echipă puternică în Vuelta. Fără Chris Froome, Egan Bernal și chiar Ivan Sosa (învingătorul recent din Vuelta Burgos), Ineos îl propune ca liderul pe tânărul britanic Geoghegan Hart. Alături de el se află și Wouter Poels, olandezul care a fost un locotenent excelent pentru liderii lui, dar a venit și rândul său fie co-lider alături de Tao. Va fi de urmărit evoluție pe șosea a cicliștilor de la formația britanică.

Imagini pentru rafal majka  2019

O stea: Rafal Majka, Tadej Pogacar, Pierre Latour, Wilco Kelderman, Rigoberto Uran

Polonezul Majka își încearcă norocul din nou pentru clasamentul general. Un bun cățărător, însă fără rezultate notabile. Rafal vine din postura de lider al echipei BORA și are aspirații de top 10. Același lucru se poate vorbi despre columbianul Uran, prezent recent în Turul Franței, dar și batavul Kelderman.

Latour, în schimb, le-a câștigat încrederea celor de la Ag2r, directorii sportivi oferindu-i francezului în vârstă de 25 de ani șansa de a fi lider într-un Mare Tur. Eventual victorii de etapă și o clasare bună la general rămân obiectivele unui ciclist extrem de talentat. Și dacă tot am rămas în această arie a talentului, nu putem decât să salutăm decizia lui UAE de a-l aduce pe Pogacar în Turul Spaniei. La doar 20 de ani se află la primul Mare Tur din carieră, iar evoluția sa o vom putea urmări atent pentru că este posibil să facă o figură frumoasă de-a lungul celor trei săptămâni.

Pe lângă acești cățărători și cicliști cu nume pentru clasamentul general, în Turul Spaniei se vor prezenta și câțiva sprinteri cu nume: Sam Bennett, Fernando Gaviria, Fabio Jakobsen, Luka Mezgec, Max Walscheid, John Degenkolb sau Phil Bauhaus. De asemenea, începând cu acest an s-a introdus și tricoul alb, pentru cel mai bun tânăr, înlocuind fostul clasament al combinatei.

Turul Spaniei 2019 se va desfășura între 24 august și 15 septembrie, iar echipa Ciclism A-Z vă va oferi în fiecare pe pagina de Facebook câte un rezumat al fiecărei etape de-a lungul celor trei săptămâni.

Articol scris de: Daniel Samoilă și Mihai Iaurum

Like & Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *