Turul Franței 2019: Cinci puncte de discuție înainte de a treia săptămână

Turul Franței 2019 a fost până acum o ediție extrem de interesantă, spectaculoasă, și cu multe evenimente neprevăzute în bătălia pentru clasamentul general. Astfel, Ciclism A-Z vă propune cinci subiecte de discuție înainte de a treia săptămână:

  1. Va reuși Thibaut Pinot să câștige un Mare Tur?

Răspunsul la această întrebare poate fi afirmativ. Pinot a arătat o formă grozavă în weekend, reușind să câștige pe Col du Tourmalet, dar și ieri pe Prat d’Albis a avut o evoluție excelentă, atacând în ultimii 5 kilometri și reușind să urce pe locul 4 la general.

Groupama-FDJ lucrează colectiv foarte bine, iar Pinot se poate baza oricând pe Sebastien Reichenbach și David Gaudu, doi locotenenți care au făcut o treabă grozavă în rundele din Pirinei. Pentru Pinot urmează o săptămână decisivă, mai ales când vom ajunge în Alpi. În etapa cu final în coborâre după Col du Galibier posibil să nu aibă forța de a face diferența, dar în următoarele două zile, la Tignes și Val Thrones pare principalul favorit dacă ne raportăm la forma sportivă. Thibaut are de recuperat 1 minut și 50 de secunde față de Julian Alaphilippe, dar trebuie să se raporteze și la ceilalți rivali.

  • Julian Alaphilippe – între normalitate și acuzații

Julian Alaphilippe a fost pe coperta fiecărei publicații de sport importante din Franța. Prestația sa a impresionat pe toată lumea, dar a stârnit reacții puternice pe rețelele de socializare. Dar noi credem că nu există motive pentru a fi acuzat de „lucruri necurate”. De ce? Vă argumentăm imediat.

Alaphilippe a reușit să ia timp față de rivali în etapele pe placul său, cu o cățărare abruptă repertoriată în ultimii 10 kilometri. Fiind într-o formă grozavă de-a lungul sezonului, rutierul lui Deceuninck Quick-Step nu a putut rata ocazia de a purta tricoul galben în chiar în turul său de casă. Apoi, dacă luăm etapele foarte dificile – cu Tourmalet și La Planche des Belles Filles, ritmul în grupul principal a fost extrem de lent, permițându-i astfel să rămână fără probleme alături de favoriți.  Iar legat de contratimp, Alaphilippe a fost mereu un rutier bun în această probă, nefiind o mare surpriză victoria sa.

Primele lui semne de slăbiciune au apărut în runda de duminică, la Foix. Se pare că adversarii l-au luat în seamă într-un final, iar nenumăratele atacuri l-au făcut să piardă la final în jur de 30 de secunde. Francezul și-a depășit evident condiția, dar mai mult ca sigur nu va rezista presiunii etapelor montane din Alpi, un pronostic realist în ceea ce îl privește fiind o clasare la Paris între primii cinci.

  • Team Ineos – mai vulnerabili ca niciodată

Particularitatea Turului Franței era reprezentată de Team Sky în trecut, formația britanică care domina autoritar marile cățărări și oferea câștigătorul cursei. Lucrurile s-au schimbat în 2019. Sub un alt nume, Team Ineos, britanicii sunt lipsiți de liderul lor, Chris Froome, iar în echipă pare instalat un haos.

Geraint Thomas nu va avea niciodată autoritatea lui Froome pe șosea, dar totuși are statura de învingător al Le Tour 2018. Dacă vreți, îl putem compara cu Mikel Landa de la Movistar. Însă la Thomas problema rămâne la capitolul sportiv, unde se pare că nu dă randament așteptat. Pe Planche des Belles Filles a fost, de departe, cel mai bun, dar a trecut ceva timp de atunci. Ieri a părut să dea semne de viață în ultimii 3 kilometri de pe Albis, dar tot a rămas cu o imagine ușor negativă.

Pe de altă parte, nici Egan Bernal nu a impresionat, dar tot a acumulat o formă mai bună decât a lui Thomas. Sir David Brailsford a gândit bine strategia pe Tourmalet și Albis, lăsându-l liber pe Bernal, în timp ce restul coechipierilor au rămas să-l ajute pe Thomas. Columbianul poate livra ceea ce își doresc cei de la Ineos, dar probabil că nu va putea să obțină mai mult de un podium. În rest, putem remarca lipsa formei unor ajutoare care excelau în trecut: Michal Kwiatkowski, Gianni Moscon sau Jonathan Castroviejo. Cel mai mult au impresionat Dylan Van Baarle, care s-a ținut remarcabil pe cățărări, dar și Wouter Poels, remarcabil ieri la trenă când Thomas s-a aflat în dificultate.

  • Movistar – un haos de nedescris

Eusebio Unzue nu se dezminte. A venit din nou în Le Tour cu cei mai importanți trei cicliști pe care îi are în lot – Nairo Quintana, Mikel Landa și Alejandro Valverde. Ca de obicei, pe șosea se instaurează haosul. Ca echipă, Movistar ar trebui să lucreze excelent, dar problema intervine chiar la liderul desemnat înainte de startul competeției – Quintana. Columbianul nu mai livrează nimic, a ajuns chiar să nu mai țină pasul pe cățărări cu rutieri de Ardeni precum Alexey Lutsenko, iar faptul că a fost în evadare în runda de la Foix nu arată decât dorința sa de a nu mai fi distanța repede din grupul principal.

Pe de altă parte, Landa arată bine. Venit din Giro, bascul pare să aibă o formă destul de bună, a răspuns foarte bine ieri, dând un atac cu 40 de kilometri până la sosire. Efectele efortului s-au văzut pe final, când a fost prins de Pinot, dar per total Landa arată că este un rutier ofensiv. Cât despre Valverde, vulpoiul bătrân iberic rămâne constant în grupul principal de fiecare dată, fiind în acest moment pe locul 8 la general, mult mai bine plasat decât Quintana (locul 14, momentan). Landa a urcat patru poziții și se află pe șapte, la 4:54 față de Alaphilippe.

  • Emanuel Buchmann – surpriza primelor două săptămâni

Întreaga atenție s-a focusat pe Alaphilippe, Pinot sau Ineos. Dar uităm de Emanuel Buchmann, germanul de la BORA care pare să obțină cel mai important rezultat al carierei sale. De obicei un rutier de top 10 în cursele de o săptămână, Buchmann se află în acest moment pe locul 6 în clasamentul general, la 2:14 față de Alaphilippe.

Nebăgat în seamă de adversari, Buchmann a rămas constant alături de ceilalți favoriți, neavând totuși o echipă pusă la dispoziție pentru el, aici fiind și Peter Sagan, aproape de a câștiga un nou tricou verde. Dar în atare condiții, germanul poate spera la un podium în funcție de evenimentele etapelor montane din Alpi.

Nu uitați să ne urmăriți pe Facebook pentru cele mai importante știri din lumea ciclismului.

Like & Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *